Jak správně nahradit vedení k lustrům v rákosovém stropě?
Jirka Š. Svejkovský:
Nechápu, proč byste měl tahat kabely k zásuvkám pod stropem? Tahají se v instalační zóně cca 20 cm nad podlahou do drážky a zásuvky se připojují smyčkováním. Žádné odbočovací krabice nepotřebujete.
BTW: Vody tohoto fóra rozhodně klidné nejsou a nikdy ani nebyly 8)
Petr Doležal:
Pokud nebudete do podhledu dávat odbočovací krabice a budete ty zásuvky smyčkovat, znamená to u každé průběžné zásuvky mít cca 2x 2,5 = 5m kabelu a 2,5m rýhy ve svislé trase. Nebude ekonomičtější vedení smyčkovat od zásuvky k zásuvce, kde by ty svislé trasy odpadly? Jak budou zásuvky daleko od sebe? Bude sice větší délka vodorovné rýhy (mínus těch 2,5m), ale odpadne sekání a tahání kabelu ze štaflí a ušetří se 5m kabelu na každou zásuvku.
*Martin Kovářík*:
Kdesi jsem slyšel, že výhodou těch SDK snížených stropů je i snazší tažení různých vedení po domě. Ale jak jsem vytušil a vy jste mi potvrdili - vedení zásuvkového okruhu je lepší vést vodorovně mezi zásuvkami těch 20 - 30 cm od podlahy. (poklona) za vaše odpovědi, pohodový víkend přeji.
Pavel Horský:
Citace: *Martin Kovářík* 27.08.2011, 15:14
Kdesi jsem slyšel, že výhodou těch SDK snížených stropů je i snazší tažení různých vedení po domě. Ale jak jsem vytušil a vy jste mi potvrdili - vedení zásuvkového okruhu je lepší vést vodorovně mezi zásuvkami těch 20 - 30 cm od podlahy. (poklona) za vaše odpovědi, pohodový víkend přeji.
Ano, to jste slyšel velice dobře.
Bylo tím ale myšleno zjednodušení v instalaci kabelových tras pro osvětlení, přívody k prvním zásuvkám a další rozvody, kvůli kterým byste si rozsekal 3/4 zdiva.
Václav Pešek:
tak tak, pokud už sdk, tak pod stropem natahat většinu přívodů, ale mezi zásuvkami už normálně...
mít krabice ve stropě, to bych asi nedělal...
v podkroví jsem to dělal obdobně (jelikož tam nebylo nic, sdk jsem stejně dělal), vyjel jsem s celým svazkem od rozvaděče pod strop, odtud se to větví, sjede k první zásuvce, k vypínačům a mezi zásuvkami, pokud tomu nic nebránilo (chybějící příčka apod) už normálně vodorovně....
ale to už by měl asi stejně někdo naprojektovat podle místní situace....
protože nevíme jaké je zdivo, jak snadno se přez něj bude procházet (byť v době vrtacích kladiv jde leccos) apod... - se najde rozumné řešení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana