Ako riešiť bleskozvod pre šikmú strechu s nízkym sklonom?
Martin H.:
Citace: Jan Hájek 19.08.2011, 21:13
PS: Pokud v projektu nejsou použity komponenty DEHN, zašlete mi ho, sestavím vám zdarma seznam chyb, kterých se projektant dopustil. Bude mi to ale chvilku trvat.
Za normálnych podmienok by mi bolo cťou s Vami spolupracovať, ale musím čo najskôr stavbu skolaudovať a presťahovať sa. Z posledných síl riešim len to, čo budem na kolaudáciu a bývanie nutne potrebovať.
Nechcem míňať ani Vašu energiu. Projektanta elektro si vybral hlavný projektant ako svojho subdodávateľa. Zoznam chýb by som vedel upotrebiť asi len ako argument na súde, iné využitie ma nenapadá. A súdiť sa kvôli zniženej kvalite niektorých častí projektu nebudem.
Počas výstavby som opravil, čo som vedel - chýbal jeden zvod, skryté zvody som okrem jedného nahradil normálnymi. Určite by sa to dalo lepšie, keby som sa na začiatku nespoliehal na pečiatky projektantov a stavebné firmy s ISO 9000. V porovnaní s tým, čo vidím u susedov, to aj tak nakoniec možno bude najlepší bleskozvod na ulici.
Kamil Novák:
Citace: Martin H. 20.08.2011, 00:41
Počas výstavby som opravil, čo som vedel - chýbal jeden zvod, skryté zvody som okrem jedného nahradil normálnymi. Určite by sa to dalo lepšie, keby som sa na začiatku nespoliehal na pečiatky projektantov a stavebné firmy s ISO 9000.
To je hrozné! Investor si musí upravit projekt, aby se dílo dalo realizovat. (zle)
(TO Martin H.: tento povzdech není krytikou vůči vám. Máte štěstí, že se v problematice orientujete a že jste si dokázal poradit. (jednicka))
Projektant (nejen elektriky) by měl být kapacitou v oboru, který si prošel praxí a ví nejenom teoreticky, ale hlavně prakticky jak by mělo dílo vypadat.
Praxe je ovšem taková, že kdejaký cucák s ještě neoschlým vysvědčením se pustí do malování a výsledkem je nepoužitelná slátanina.
Na základě které lze ovšem získat stavební povolení. (wall)
Příkladem, jak by to asi mělo vypadat, jsou kolgevé Karvánek a Horský, kteří nejen vymýšlí a malují, ale také prakticky realizují. Ale tato dvojjediná role asi také není dlouhodobě cestou.
Bohužel se zdá, že tento problém trh dlouhodobě nevyřešil a asi ani nevyřeší.
Možná, že by si odpovědní za tento stav mohli vzít za vzor Senát ČR, kde se senátorem nemlůže stát osoba mladší 40 let.
Uchazeč o povolání projektanta by prostě musel doložit dlouhodobou praxi v oboru a nejlépe ve specializaci, na kterou se hodlá zaměřit.
Ale to jsem se asi nějak moc zasnil... :(
Pavel Horský:
Ano, drát natažený po obvodu střechy je naprostý nesmysl. Hromosvod nemá sloužit jako zábrana proti sklouznutí sněhu a sníh pak dokáže celé dílo značně poškodit. U nás v Podbořanech takto domrvili montážníci hromosvod na prodejně Billa. Vyfotím následky působení sněhu a fotky sem pověsím. Zajímavé je, že to nikdo neopravil, neboť to na té střeše takto pochroumaně čučí už min. 2 roky.
Lukáš Rotrekl:
Citace: Jan Hájek 19.08.2011, 21:10
Pokud jako spodní vodič na střeše bude použit okap (letovaný, nýtovaný nebo opatřený vodičem)
K tomuto mám jeden dotaz, a to který z okapových žlabů splní požadavky na minimální rozměry prvků jímací soustavy z ČSN EN 62 305-3 tabulka 6..... nebo mě něco uniká a u náhodných součástí to nemusí být dodrženo. Dá se to ale pak považovat za plnohodnotnou jímací soustavu?
Samozřejmě, průřez bude dodržen snad u každého typu okapu, ale co minimální tloušťka?
Milan Hudec:
Letos na Ampéru někdo nabízel okapy vhodné coby jímače a svody.
Proč by vlastně nemohl vést hromosvodní drát (nerez) v okapu?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana