Ako riešiť bleskozvod pre šikmú strechu s nízkym sklonom?

(1/4) > >>

Martin H.:
Na úvod prehlasujem, že mám projekt, ale neverím mu na 100%. V prvej verzii projektu boli metrové zberné (jímacie) tyče. Spočítal som si, že tyč by musela mať štyri metre, aby celá strecha bola jej v ochrannom priestore, pretože sklon strechy je nízky, iba cca 15°. S kotvením takej tyče by bol problém. Projekt som reklamoval. Projektant chybu uznal, ospravedlnil sa a dokreslil drôt po obvode celej strechy. Ja som to pochopil ako mix mrežovej a hrebeňovej sústavy.

Iný elektrikár mi teraz povedal, že úlohu drôtu natiahnutého po obvode strechy plní aj existujúci kovový odkvapový žľab. Drôtu na kraji strechy by som sa rád zbavil, lebo v zime sa bojím problémov spôsobených tlakom snehu.

Čiastková otázka by bola, či je pravda, že so žľabom môžem počítať ako so súčasťou zberacej sústavy, ale od začiatku ide o to, ako správne riešiť zberače pre valbovú strechu s nízkym sklonom. Krytina je betónová.

Pavel Horský:
Sklon je opravdu malý.
Situace se nádherně řeší např. v AutoCADu, kde si přes dům valíte kouli odpovídajícího poloměru dle ČSN EN 62305. Při takové střeše stačí většinou kratší jímače na hřebeni s osazením menších jímačů i na okapech. Okapový žlab samozřejmě slouží jako součást jímací soustavy.
Mix hřebenové a mřížové soustavy je možný, jak píši, záleží na mnoha faktorech, které neznáme.
Já jakožto projektant, řeším detaily před zahájením projekčních prací přímo na místě stavby. U novostaveb se snažím vždy vše důkladně probrat s investorem a hlavním projektantem stavby.

Jiří Schwarz:
Citace: Pavel Horský  19.08.2011, 18:19

Já jakožto projektant, řeším detaily ...

Není to tak dávno, co jsem na Chebsku obdivoval jímače na spodní hraně sedlové střechy, spojené s okapem, které byly skoro vodorovně. Pak jsem pronesl cosi o sněhu a provozovatel objektu se mi vysmál, prý to tak je podle projektu!
Předpokládám, že projektant věděl co navrhuje a proč.

Jan Hájek:
Pokud jako spodní vodič na střeše bude použit okap (letovaný, nýtovaný nebo opatřený vodičem) pak jsou řešením opravdu jímače z drátu cca 30 cm vysoké. Jejich odolnost bude samozřejmě závislá na mase a konzistenci sněhu, který se přes ně pohrne. Jako náhodné jímače či jejich nosiče se dají využít také sněhové zábrany, které se na střechách začínají opět hojněji vyskytovat. Osobně bych střechu raději doplnil o nějaký ten svod z hřebenu dolů na okap a jímače z drátu umístil na ně, nemělo by to být tak pracné jako ty jímače na okapu a pravděpodobnos t zásahu do plochy střechy osobně vidím jako vyšší, než úder hromu do okapu.

Jan Hájek:
PS: Pokud v projektu nejsou použity komponenty DEHN, zašlete mi ho, sestavím vám zdarma seznam chyb, kterých se projektant dopustil. Bude mi to ale chvilku trvat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana