Jak řešíte nové obvody připojené na stávající jističe?

<< < (7/11) > >>

Lukáš Rotrekl:
Citace: Milan Hudec.  27.07.2011, 19:29

Já nevím, a Vy se za deset let podepíšete pod lejstro, že tyto jističe (třeba ty Čínské) chrání řádně vedení před nadproudy a neživé části před dotykem?
Budete mít tu odvahu?
Nebo dojde ke změně norem a bude se ověřovat i jistič?- zatím je otázka čím?

Berte prosím moje příspěvky jako provokativně postavený námět na zamyšlení, já skutečně nezastupuji žádného výrobce at již jističů či měřících přístrojů.

Nemluvím o čínských, vždyť stejným způsobem se nemůžete postavit za jakýkoliv jistič stačí málo k tomu aby přestal fungovat......

PS: Však ode mne je to provokace opačným směrem....

Lubomír Jindra:
Kdysi se tady téma zkoušení jističů probíralo a někdo z výroby uvedl, že takový přístroj mají. Stál 2mega.

Lukáš Rotrekl:
Ve škole jsme v labinách taky měřili, myslím tehdy BL1600. Už si to moc nepamatuju a díky tomu, že jsem přišel o disk mezitím, tak ani nemaám podklady, ale vím že jsme měli nějaký trafo o velikosti menší skříně, s nastavitelnou hodnotou proudu do zkratu (snad si pamatuju) který bylo schopný dávat 50kA, nějaký stopky s napěťovým nebo proudovým ovládáním či co já vím....

Rozmahel Vladimír:
RT může posudit stav jističe vizuálně, silné stopy kororoze / budou jistě i uvnitř /,  silný nános prachu, stavební suti, nestabilní chod vypínací páčky nebo mechanizmu, / i poslechem /,  poškozená svorka, atd... Z toho už může vzejít věcný argument na požadavek výměny. Opakovaným měřením přechodového odporu kontaktů v zapnutém stavu / několikrát zap, vyp / se dá usoudit na vadné nebo chycené kontakty. Může změřit izolační odpor rozpojených kontaktů.
RT může uvádět celou řadu doporučení, návrhů a připomínek, ale závěr RT, zejména o neschopnosti provozu z hlediska bezpečnosti, by měl být podepřen citací porušeného článku normy. Pokud toto není schopen doložit, výsledek pak může vyznívat vlažně, i když to jistě myslí dobře... Jsou skutečně hrubé závady, při kterých je provoz zařízení opravdu životu nebezpečný. Provoz jističe IJV si ale myslím, že to nebude. V praxi jsou jich statisíce...

Václav 3:
Citace: Jaroslav Hasala  27.07.2011, 19:28

Jediné, s čím je možné "operovat",  je nízká zkratová odolnost těchto jističů (1,5 kA).

V většině případů v bytové výstavbě bohatě stačí i zkratová odolnost 1,5 kA. Bylo by možná zajímavé udělat zkoušky nějakého zachovalého jističe IJV nebo ITV, případně ITM podle současných metodik, potom by jsme se možná divili, jak bývali výrobci dříve opatrní a výrobky předimenzované .  

to kol. Hudec:
Z Vašeho příspěvku vyplývá, že ke každé revizi vyměníme jističe, čili dnes vybouráme rozvaděč, takže můžeme udělat vlastně celkovou rekonstrukci. Řekněte nám, která norma říká, že jistič po záruce není schopen (bezpečného) provozu, pokud nevíte, tak nám alespoň napište, který výrobce jističů vás platí.

Vážení páni kolegové, bezpečnost elektrických instalací je primární záležitost, která musí být dodržena,  ovšem být papežštější než papež je dvojsečná zbraň, která naše zákazníky dříve nebo později zažene do náruče Pepíka, "co ty dráty taky umí natahat" (ale jen v TN-C) a Franty, co píše revize v hospodě za pár piv či rumů, bez ohledu nato, že ani neví o který dům se jedná.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana