Jak řešíte nové obvody připojené na stávající jističe?

<< < (3/11) > >>

Marian Hanzalík:
Citace: Štefan Beláň  26.07.2011, 20:10

TO: Miroš

Je to naprosto jednoduché.  :)
Jedná se o novou instalaci, nové kabely, nové spotřebiče...a td.
Tato nová část instalace musí být zhotovena podle současně platných předpisů (norem) a proto nelze tolerovat napojení na stávající staré jističe IJV!

Pochopitelně že musí být instalace podrobena výchozí revizí,  kde se vyjmenují závady, jako je chybějící dokumentace a pod..

Domnievam sa, ze vsetko zavisi od toho, co je predmetom revizie. Ak iba nova cast instalacie pripojena k existujucemu schvalenemu rozvadzacu na svorku "rezerva",  je to ok. Rozvadzac sice nevyhovuje dnesnym normam, ale nie je predmetom revizie.
V opacnom extremnom pripade by sa dala odmietnut kladna revizia napr. u novostavby, pretoze je pripojena na siet disributora, kde nieco nevyhovuje sucasnym normam...

Josef Slanina:
Na staré jističe nové vývody nezapojovat. Zrovna v pondělí jsem vysvětloval jedné paní, že ze starých zásuvek ji nebudu rozvádět nějaké další, co si ona vymyslela. Prostě buď z rozvaděče natáhneme nový přívod a odjistíme kombinací jističe a proudového chrániče dle 33 2000-4-41 ed.2 nebo jdu od toho. Sice lamentovala kvůli sekání, ale nakonec kývla.
Osobně když dělám rekonstrukce, přivádím přívod 4 x 10 z hlavního rozvaděče ve společných prostorách do bytu a tam v bytové rozvodnici rozdělím PEN na PE a N. Jističům někde na chodbě moc nakloněn nejsem. Druhá věc je ta, že člověk ani přesně neví, co vše a jak spraseno na tom stávajícím staeém okruhu visí. Zásuvky spojeny se světlama atd.

Jednoduše nový přívod a nové jištění v souladu s platnými ČSN. Už tehdy to udělali špatně, neboť od roku 1997 byla nutnost proudového chrániče v koupelnách dle 33 2000 4 41. V roce 2007 vydáním 33 2000 4 41 ed.2 se nutnost chrániče rozšířila na všechny výjma zásuvek, kde by vybavením chrániče mohla vzniknout škoda (lednice, mrazáky, kotle, zařízení pro sběr a uchovávání dat). Koupelna ale tento případ nikdy nebyla.

Teď záleží na tom, zda to firma separovala, tak by se dal vyměnit jistič za kombo jistič/chránič, či natáhla "po staru" a modrý "nadbytečný" vodič ustřihla. S tím jsem se už také setkal a zákazník při revizi plival krev. Dušoval se, že to dělal elektrikář, že většinu času opravoval v opravně rádia a pak dělal elektrikáře na dráze. Leč elektroinstala cema nepolíben a zapojil to tak, jak se před mnoha lety na učňáku učil. Také jsem mu to revizí nepustil.

Milan Hudec:
Citace: Václav 3  27.07.2011, 01:50

Já považuji za zásadní problém absenci proudového chrániče, nikoliv jističe IJV.

Ten proudový chránič tomu dává "korunu",  nicméně jak se revizní technik dopídí, zda takový starý jistič je vůbec funkční? - lze samozřejmě obvod zazkratovat a změřit stopkami čas vypnutí - tady se obávám, že málokterý revizák má tak rychlé reakce, a pokud má živí se něčím úplně jiným.
Obávám se, že vlastně ani není úplně obhajitelné, pokud revizní technik napíše kladný závěr u pravidelné revize na obvodu s jističem s propadlou záruční lhůtou výrobce (jak ho vyzkoušel, čím změřil jeho čas reakce, když se nemůže odvolat na charekteristik y dané výrobcem - tyto z logiky věci platí pouze po záruční dobu jističe).
No Pánové revizáci, cupujte mne.

Petr Pospíšil.:
Jistič je jen jeden z důvodů pro nevyhotovení RZ.
Hlavně jsou chybějící RCD. Předělat (většinou vyměnit) rozvaděč.
Asi špatný rozpočet.

Rozmahel Vladimír:
Citace: Miroš Jan  27.07.2011, 00:01

V podstatě, jsem tu část nové elektroinstala ce, prohlásil za neschopnou bezpečného provozu. (norm)
Nic proti názoru, ale takový závěr by se měl opřít o faktickou nebezpečnost / bezprostřední / podpořenou uvedením příslušného porušeného článku normy.
Pokud je z jednoho jističe proveden jeden vývod, kde je chyba? Nebylo změněno jištění ani průřez?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana