Lze připojit stavební buňku na 3-fáz. zásuvku domu?
Fuk Tomáš:
Citace: Kamil Táborský 20.07.2011, 14:20
V pavilonech na výstavištích se tahají přívody pro výstavištní plochy z kanálů v podlaze.
Jsou tam umístěné zásuvky,které mají 4 zdířky.
Do těchto zásuvek se připojují prodlužovací kabely s 5 vodiči.
...
Co mi na to řeknete?
Řeknu vám na to, že by mě zajímal seznam těchto výstavišť, abych se jim mohl obloukem vyhnout, s písemným vysvětlením důvodu zaslaným vedení výstaviště.
Jaroslav Hasala:
Zapojit to tak, aby to fungovalo, to zřejmě půjde.
Je nutné na místě zjistit situaci.
Ideální stav by byl, pokud by do zásuvky byl připojen pětižilový kabel, potom by se dala zásuvka jednoduše vyměnit za pětipólovou, popř. vedle původní čtyřžilové udělat další pětipólovou zásuvku.
Pokud je do zásuvky připojen vodič PEN (jinak řečeno, pokud zásuvka není připojena přes chránič), šlo by to udělat stejně jako v prvním případě. Pozor na staré instalace s napěťovým chráničem, PE vodič není spojen se sítí a obvykle je připojen jen na nějaké uzemnění, často dost mizerné.
Pokud je do zásuvky připojen čtyžilový kabel a zásuvka je připojena přes chránič, to už je zapotřebí "čarovat". Je zapotřebí nějakým způsobem přitáhnout N. Buď se přitáhne samostatným vodičem z jiného okruhu, třeba ze zásuvky 230V nebo (pokud už opravdu nelze jinak) je také možnost přepojit PE vodič na N a vytvořit síť TT, se samostatným uzemněním.
Poslední možností je udělat novou zásuvku, pětipólovou a připojit ji přímo do podružné rozvodnice. Stačí na to kus šňůry a šňůrová zásuvka. Nástěnnou zásuvku by bylo nutné k něčemu připevnit a navíc nemá ochranu proti vytržení kabelu.
S normami to ovšem bude trochu horší. Kromě prvního a posledního případu bude vždy nějaká norma porušena.
Kamil Táborský:
Citace: Jaroslav Hasala 20.07.2011, 16:56
Pokud je do zásuvky připojen vodič PEN (jinak řečeno, pokud zásuvka není připojena přes chránič)
Toto bych zde raději nepsal nebo vám někdo strhne bod jako mně. Někteří jsou na to dost háklivý.
Citace: Fuk Tomáš 20.07.2011, 14:49
Řeknu vám na to, že by mě zajímal seznam těchto výstavišť, abych se jim mohl obloukem vyhnout, s písemným vysvětlením důvodu zaslaným vedení výstaviště.
Udávat nebudu...
Jan Kelbich:
Citace: Kamil Táborský 20.07.2011, 14:20
V pavilonech na výstavištích se tahají přívody pro výstavištní plochy z kanálů v podlaze.
Jsou tam umístěné zásuvky,které mají 4 zdířky.
Do těchto zásuvek se připojují prodlužovací kabely s 5 vodiči.
Co mi na to řeknete?
Že to jsou ignoranti ...
Jinak myslím že pan Hasala zde popsal možná řešení důkladně, souhlas.
Jan Kelbich:
Citace: Kamil Táborský 20.07.2011, 17:57
Citace: Jaroslav Hasala 20.07.2011, 16:56
Pokud je do zásuvky připojen vodič PEN (jinak řečeno, pokud zásuvka není připojena přes chránič),
Toto bych zde raději nepsal nebo vám někdo strhne bod jako mně. Někteří jsou na to dost háklivý.
Nechápu proč. Jak jsem se díval, Vy jste tu navrhoval téměř stejné řešení, ještě o "chlup" horší. A právě ten "chlup" rozdílu rozhoduje o tom, zda to je/není podle norem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana