Jaký význam má reverzace u distrubučního transformátoru provedená na vn straně ?
IM:
Citace: halik 11.06.2011, 09:46
Taky jsem přesvědčen o tom, že bez zásahu do vnitřního zapojení transformátoru jeho hodinové číslo zkrátka nezměníte! Hodinový úhel je úhel svíraný mezi jednou fází na primáru a související fází na sekundáru. Ať to budete šibovat na primárních vstupních svorkách jak chcete, tak na sekundáru se to zkrátka patřičně projeví = pořád stejný hodinový úhel. Dy1 zůstane stále Dy1, a z vnějšku si s tím můžete šibovat jak chcete, pořád to bude zkrátka Dy1...
(no) (no) (no)
Nevím, co je na tom tak těžkého k pochopení.
Jiří_Hrubý:
Je to z důvodu, který popisuje pan Janeček.
Existují 3 skupiny TR podle hodinových čísel a sice
0 - 4 – 8
2 - 6 – 10
1 – 3 – 5 – 7 – 9 - 11
Prohozením (permutací) svorek vn, případně i nn lze dosáhnout stejného fázového natočení vektorů.
Podmínkou je, aby TR patřily do stejné skupiny.
Pokud jde o uváděné teze o jednodušším prohození sledu fází na vn než na nn, z praxe si dovoluji tvrdit, že prohození fází je snazší na nn, o estetice překřížených šín nemluvě a navíc by došlo k shora popisované změně vektorového natočení.
U autonomně provozovaných TR je sled fází vývodu zajištěn až na vývodu z RA, tudíž křížení šín ani zde nepadá v úvahu...
Ján Pitoňák:
Citace: František Janeček 11.06.2011, 09:02
Pane Pitoňák, doporučuji lépe prostudovat učebnici elektroenerget iky, nebo něco o transformátore ch.Přehozením fází na primáru změním úhel mezi fázemi na primáru proti fázím na sekundáru a tento úhel vyjádřený v počtu třicetistupňov ých dílků je hodinové číslo.
Pane Janeček, nemajte obavy, učebníc energetiky som preštudoval dosť. Možno ste mal vy trochu lepšie čítať môj príspevok, kde som napísal, že v podstate máte pravdu a to, že naozaj prehodením fáz na primári dosiahnete presne také fázové posuny napätí, akoby ste vymenil trafo za trafo z iným hodinovým uhlom. Išlo mi iba o to, že hodinový uhol trafa je jeho parameter, ktorý tak ako ostatné parametre (menovitý výkon, napäťový prevod, napätie nakrátko, straty naprázdno, straty nakrátko a pod.) patrí medzí štítkové údaje tohto transformátora a platí pre správne zapojenie sledu fáz. Teda trafo príde už s fabriky z určitým hodinovým uhlom, ktorý je vyrazený na štítku. Keď nedodržíte správne poradie fáz, zmeníte defakto zapojenie trafa. Potom príde niekto po vás, bude pripájať paralelne ďalšie trafo, pozrie na štítkové údaje, a teda samozrejme použije trafo s tým istým hodinovým uhlom (na štítku) a bude sa čudovať, že ho nevie zfázovať.
František Janeček:
Není vůbec důležité co kdo prostudoval ale jak to pochopil.Také jsem vám psal abyste si zkusil nakreslit vektorové diagramy při přehození fází na primáru.Napětí nakrátko ani ztráty v železe nebo v mědi měnit nehodlám.Ale prohozením fází na primáru změním hodinové číslo transformátoru a na tom trvám.Nějaké zkušenosti už mám.A uvedenou citací z učebnice z minulého století jsem chtěl jen poukázat na to, že to není žádná revoluce ale ví se o tom dost dlouho.
František Janeček:
Jenom na doplnění,Když se štítek z trafa ztratí nebo poškodí lze hodinové číslo změřit a nemusí na to být žádný osciloskop a trafo se nemusí otevírat,
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana