Jaký význam má reverzace u distrubučního transformátoru provedená na vn straně ?

(1/4) > >>

Jan Kelbich:
Můžete mi někdo vysvětlit jaký smysl má provádění reverzace (změny sledu fází) na vn straně distribučního transfomátoru ? Podle mého názoru bych předpokládal, že je jednodušší toto provést na nn se stejným efektem.
Místo nálezu : Velké Karlovice, v blízkosti hotelu Lanterna, 49°22'14.240"N, 18°21'13.067"E

Daniel Hudzík:
Citace: Jan Kelbich  05.06.2011, 12:51

Můžete mi někdo vysvětlit jaký smysl má provádění reverzace (změny sledu fází) na vn straně distribučního transfomátoru ? Podle mého názoru bych předpokládal, že je jednodušší toto provést na nn se stejným efektem.
Místo nálezu : Velké Karlovice, v blízkosti hotelu Lanterna, 49°22'14.240"N, 18°21'13.067"E

U vn je to komplikovanejs ie ak sa pouzivaju kable s koncovkami. V tomto pripade je to myslim uplne jedno.

František Janeček:
Nejde o reverzaci v pravém slova smyslu ale změnou, prohozením dvou fází na primáru transformátoru se změní jeho hodinové číslo.Např z Dd2 na Dd10, z Dd8 na Dd4.Jednou z podmínek paralelního chodu transformátorů je stejné hodinové číslo.Jestliže s transformátore m na fotce pracuje paralelně do stejného sekundáru další transformátor, je možné, že je u tohoto transformátoru tímto způsobem dosaženo stejného hodinového čísla jaké má ten druhý transformátor. Zřejmě někdo objednal jiný a tak to vyřešili takto.

IM:
Potřebujete změnit sled fází. Na nn straně máte připojeny např. kabely 2x 1-AYKY 3x240+120.
Co je jednodušší přepojit?

Ivan Polínek:
Pokud budu já odběratel, t.zn. že se jedná o odběratelské trafo, budu požadovat po dodavateli elektrické energie, v tomto případě ČEZ, pravotoč na přívodu na trafo. Pokud je na vn lince levotoč, což se běžně stává, provede se v tomto případě prohození na vn straně. Pokud by se jednalo o napájení distribuční sítě z více transformátorů, je nutné provést vzájemné sfázování těchto transformátorů mezi sebou. Při  stejném hodinovém úhlu těchto distribučních transformátorů je nutné při opačném sledu fází na linkách vn provést prohození fází jen straně vn.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana