Jak se stát elektrikářem?

<< < (2/4) > >>

Pavel Horský:
Jestliže vás elektrika fascinuje a baví již od dětství, určitě si běžte za svým cílem. Věřím, že z vás bude dobrý, poctivý a ctižádostivý elektrikář a takových je dnes jako šafránu.
Jak již psal přede mnou Mirek Minařík, nezatracoval bych rekvalifikační kurzy. Jednu dobu jsem byl sám proti, ale v případě lidí, kteří nemají jinou šanci, o povolání něco ví a jejich snem je povolání řádně vykonávat bych se tomu vůbec nebránil. Nejvíce vás stejně naučí praxe a tu vám škola nedá v tokovém rozsahu v jakém vám ji přinese sám život.

Takže s chutí do toho.

Josef Pavlík:
Zakup si učebnici "Základy elektrotechnik y" a začni sám co nejdřív studovat.
Existuje jak pro OU tak pro střední školy. Bylo by pro tebe vhodné začít studovat večerně nějaký elektroobor na SPŠ nebo OU. Kromě toho navštiv stránky http://www....,  možná tě některý zaujme. Dobré je, že jsi zvídavý typ. To bude třeba, protože do "drátů" není vidět.

Jak už zaznělo, je třeba se připravit na to, že učit se musí celý život. Já sice působím už 18 let v IT ale protože jsem původně elektrotechnik, vracím se stále k oboru i zkrze stránky Elektrika.cz abych si udržel informovanost a zdatnost.

LubošSchejbal:
 (poklona)  všem za užitečné rady a povzbuzení.  ;)

V neděli jsem prostudoval vyhálšku 50 a v pondělí koupil knížku "Základy elektrotechnik y" a začal studovat. Jestli jsem to dobře pochopil, tak můj cíl je teď §5?

Vídím to tak, že se budu učit přez prázdniny a potom se pokusím absolvovat nějaký rekvalifikační kurz tady v okolí. Pak skusím sehnat práci, nebo brigádu, abych získal skušenosti. Jako plán to prozatím stačí.

Dotaz: Spolužák mi říkal, že 2 roky na VŠ stačí (místo praxe v oboru) na §7 a že to už bych měl dobrý. Je to pravda? Můžete mi to doporučit a nebo je lepší začít od začátku (nerad bych měl papír bez dostatečných skušeností).

PS: To že je tento obor o neustálém učení se mi vyhovuje. Člověk se může postupem času rozvíjet a nehnije na jednom místě. Mojí noční můrou je, že budu celý život dělat pořád jednu věc dokola (třeba svářet, nebo montovat něco u pásu).

Losek:
Citace: Losek  04.06.2011, 08:08

To Schejbal:
,něco podobného co zde píšete mám i já.
I když se zde píše něco o pofiderních rekvalifikační ch kursech,tak já letos v září nastupuji na obor 26 51 H/01 ELEKTRIKÁŘ.
Jedná se o ZKRÁCENÉ REKVALIFIKAČNÍ JEDNOLETÉ STUDIUM na SOU elektrotechnic kém v Plzni.
Učivo je stejné jako na kterémkoliv SOU,vyjma všeobecných předmětů jako je matematika,český jazyk apod.
Jsou zde pouze technické předměty,které se týkají přímo tohoto oboru a ukončení je stejné jako po 3 letech SOU,tzn. VÝUČNÍ LIST.
Učivo je následující:
Jeden den v týdnu škola a další praktická část,obojí je od 8 do 15.30 hodin.
Ano někdo může namítnout že je to málo,ale je to jediná taková možnost studia tohoto oboru.
A vše legálně podle školských zákonů,i když ta Plzeň(dle nedávných afér  :'( :'()
Bohužel přihlášky se podávají do 20 března,tak přeji hodně štěstí v příštím roce.

To Schejbal:
Zde je opět JEDINÁ MOJE RADA A POMOC jak se toto dá realizovat...
Neexistuje nějaký RYCHLOKURZ NA VÝKEND,...jak se stát elektrikářem!!
Jsem moc rád za reakce pana Minaříka a i jiných,kteří podporují tuto formu studia.
I já jsem kdysi chtěl a toužil dělat elektrikařinu,původně elektroniku a po čase silnoproud...
Bylo to takové tajemno,které mě fascinovalo.
Bohužel neměl jsem tenkrát na tento obor vyhovující prospěch,tak jsem se vyučil jako strojní zámečník.
Dnes je mi 34 let a jak jsem psal výše,chtěl bych si "na stará kolena" ::)docílit mého snu.
Pane Schejbal,není to jen o přečtení knížky chce to zkusit trošku víc...
Já sám jsem zvědavý,jak vůbec bude vypadat JEDNOLETÉ STUDIUM a jak to budu zvládat při mém zaměstnání(noční směny atd.).
Jestli do toho někdy půjdete,tak vám přeji mnoho štěstí! :) :) :)

Čestmír Dvořák:
Citace: Zdenek Rajmont  04.06.2011, 07:36

Skutečně - potřebujete nejprve "papír o vzdělání".
Pochybný rekvalifikační kurs bych nedoporučil, ale dnes se elektrotechnik a vyučuje snad v každé škole, kde mají v kabinetu nějaký měřák.
Ne že bych s tím souhlasil, ale pokud se na tento problém díváme pragmaticky - jinou možnost nemáte.  Stejně vás tam pravděpodobně nic nenaučí.
Papír z vás  elektrikáře udělá před zákonem. Pak už je to na vás co dál.

Stále více a více se utvrzuji v názoru, ža váš pohled na současné školní vzdělání a vzdělávání je zmatený a nekoncepční, i když jste absolventem ČVUT. To vás tam asi museli učit samí Edisoni, Einsteini, Volti, Ampéři, Ohmové a další významní elektrikáři včetně  pátera Prokopa Diviše. Z Vašeho příspěvku vyplývá, že elektrotechnik u může vyučovat každý, kdo má ve sklepě a nebo v garáži nějaký měřák, nejlépe digitální, protože tam nemusí přepočítávat dílky na stupnici a nedej Bože počítat s konstantou přístroje. Prosím, proberte se a do školství se raději nemíchejte.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana