Jak se stát elektrikářem?

<< < (4/4)

Jirka Š. Svejkovský:
Pane Dvořáku, omlouvám se, že vstupuji do sporu mezi vámi a ing. Rajmontem. Ale vaše argumenty mě dost nadzvedávají ze židle.

Za prvé, je rozhodně lepší komplex nadřazenosti, než kompex méněcennosti. S tím se můžete jít vycpat, jediný, kdo vám s ním může pomoct, je pracák. Neříkám, že tím v diskusi trpíme, ale říkám, že nemáte pravdu.

Získal jsem z vašich odpovědí dojem, že na tom odborně nejste příliš dobře. Jestli patříte mezi učitele, kteří si zakládají na tom, co se naučili ve škole, ale ignorují posun, který obor za těch několik (desítek) let udělal, máte problém. O vaše studenty nikdo stát nebude.

Vaše znalosti o elektrickém měření podle toho co jste napsal stojí jsou trošku na zvážení.

Ještě jednou se omlouvám i ostatním, podobným způsobem obvykle nereaguji, ale toto považuji za důležité. Jste-li opravdu učitel, nedělejte svému oboru ostudu.

Fuk Tomáš:
Vážený pane,
pedagogikou se nezabývám, takže tuto stránku debaty nechám stranou. Zareaguji ale na některé drobnosti z toho, co zřejmě své studenty učíte.
Citace: Čestmír Dvořák  09.06.2011, 21:16

...který měl taktéž pod stupnicí (správně číselníkem)

Nevím, odkud máte informaci, že se tomu správně říká číselník. V laboratořích Matematicko-fyzikální fakulty University Karlovy jsme měli měřáků hromady, a ty ručkové měly vždycky stupnici, žádný číselník.

zrcátko, aby když člověk švidrá, byl schopen naměřený údaj alespoň orientačně odečíst...

Účel toho zrcátka byl mnohem ušlechtilejší, nebudu opakovat slova kol. Rajmonta.

...jsou oba měřící přístroje dokonce v té době vyfoceny(bohužel černobíle).

Asi jste tedy žádný z oněch přístrojů nikdy neviděl, když máte pocit, že by barevná fotografie černobílého přístroje nesla více informace než černobílá.

Josef Slanina:
Lidi, vidím to takhle.
Dneska se elektrikáře stane bohužel každý vůl. Nezlobte se na mne, ale je to tak. Dělal jsem spoustu let na elektroúdržbě. Chodili mitam i kluci, jež měli před maturitou, nebo před učňovskýma zkouškama. A já se jich bál na cokolic zeptat, neboť by mě odvezli s infarktem.
Učeň třetího ročníku neví jak jsou zapojeny civky v trojfázovém motoru. Neumí číst ve schématech. Zapojit schodišťové ovládání osvětlení je pro ně moc, natož tam dát vypínač č.7. Vždyť ani ty čísla jim nic neříkají.Druhy sítí neznají, neví jaké je združené napětí nn v sítích. A to není výjimka, tohle je realita většiny. Na školách mají o polovinu elektrických předmětů míň než jsme měli my. A to jsem se vyučil v roce 1997. Za nás vyhodili 5 lidí ze školy, pak 3 neprošli u zkoušek. Dneska projdou všichni, protože škola ma prachy na hlavu a když někoho vyhodí příldou o prachy. Tak je nechají projít. A je to tu opět. Z peněz je modla a přes to vlak nejede. Takže jestli nějaký pofidérní kurz nebo škola, je to jedno. Dneska je všude naučí houby. Ale hlavně, že máme prachy na hlavu. A soukromé školy?? Tam to funguje stylem Když jsem si to zaplatil, tak to už musím udělat bez ohledu zda umím nebo ne. Jsou tmoje prachy, tak si za ně ten papír koupím.
A jen tak lepší to nebude.

Čestmír Dvořák:
Citace: Fuk Tomáš  09.06.2011, 21:50

Vážený pane,
pedagogikou se nezabývám, takže tuto stránku debaty nechám stranou. Zareaguji ale na některé drobnosti z toho, co zřejmě své studenty učíte.Nevím, odkud máte informaci, že se tomu správně říká číselník. V laboratořích Matematicko-fyzikální fakulty University Karlovy jsme měli měřáků hromady, a ty ručkové měly vždycky stupnici, žádný číselník.
Účel toho zrcátka byl mnohem ušlechtilejší, nebudu opakovat slova kol. Rajmonta.
Asi jste tedy žádný z oněch přístrojů nikdy neviděl, když máte pocit, že by barevná fotografie černobílého přístroje nesla více informace než černobílá.

Jak jsem odepsal výše. Doporučuji literaturu Vitejček, Hos,:Elektrické měření SNTL Praha 1978.
Konstanta přístroje k - strana 22, číselník  - strana 40,41, obrázek 8, strana 20, foto Avometu obrázek 29, foto DU 10 obrázek 30.
Jinak vás srdečně  (poklona) .

Josef Slanina:
Citace: Čestmír Dvořák  10.06.2011, 09:23

Doporučuji literaturu Vitejček, Hos,:Elektrické měření SNTL Praha 1978.
Konstanta přístroje k - strana 22, číselník  - strana 40,41, obrázek 8, strana 20, foto Avometu obrázek 29, foto DU 10 obrázek 30.

Pane Dvořáku,
nic proti vám nemám, ale souhlasím s kolegy elektrikáři.
Je mi opravdu líto, že jste zabřednul na konci 70. let. Tehdy také platila norma 341010 a dne 1.1.1996 ji nahradila norma 33 2000-4-41. Tuto normu zase 1.2.2009  ji již plně nahradila 33 2000-4-41 ed.2 z roku 2007.

Vše jde dopředu. A v našem oboru velice rychle, vše se mění. Tudíž i technologie elektrického měření. Já sám mám po svém strejdovi zmiňovaný AVOMET doma a dnes bych se už s ním nikde netahal. Od toho máme celou škálu multimetrů. A vcelku i přesných. Nehledě na to, v silnoproudé elektrice 2 volty sem 2 volty tam nehrají roli. Tady nejsme v robotické elektronice, kde je žádost na stabilních 12V a 5V, kde čtvrtvoltu už je problém.

Přiznejte si, že jste zabřednul v době dávno minulé a doplňte si vědomosti z dob dnešních.
Jinak toto téma je zralé na zámek.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana