Jak se stát elektrikářem?
LubošSchejbal:
Vím že toto fórum je určeno primárně k jiným věcem, ale i tak jsem si řekl, že to zkusím...
Mám jen maturitu v technickém oboru, ale chtěl bych dělat elektriku. Můžete mi prosím poradit jak začít? (Tuším něco o zkoušce "vyhláska 50", ale nevím jak na to.)
Je mi 23 a jsem z Chrudimi. Elektrika mě baví a fascinuje už od dětství, ale na ZŠ jsem neměl dostatečný prospěch a tak jsem musel jít studovat něco jiného. Teď je mi 23let, čas na studium už nemám a chtěl bych konečně začít dělat to, co by mě bavilo (uvažuji o nejaké základní zkoušce a pak jít pracovat). Je mi jasné, že z počátku to asi nebude nic moc, ale postupem času bych se chtěl zdokonalovat
Mé vzdělání: SOU - "Mechanik silničních strojů"; SŠ (nástavba s maturitou) - "Provozní technik"; Potom jsem byl 3 semestry na VOŠ - "Technická jakost a metrologie" (výuka měla nízkou úroveň, proto jsem odešel); nakonec Univerzita Pardubice (fakulta elektrotechnik y a informatiky) studijní program "Komunikační a mikroprocesoro vá technika". Letos jsem byl potřetí v prvním ročníku a končím. Bez základů se to nedá a navíc nechci jen sedět u PC a programovat mikroprocesory, mám raději "šťourání" :) (praxi).
Kdybyste mi poradili jak a kde začít, byl bych vám moc vděčný.
Luboš. (Chrudim)
Linhart Jarda:
Najděte si školu kde dokončíte vzdělání v oboru elektrotechnik y. Pro přiblížení k tématu si zadejte do googlu "Příloha č. 2 vyhlášky č. 50/1978 Sb., o odborné způsobilosti v elektrotechnic e". Objevili se už i nějaké pofiderní rekvalifikační kurzy, ale ty bez hlubších znalostí základů elektrotechnik y jsou jenom cárem papíru. Ovšem jen dokončené vzdělání v oboru z vás nedělá skutečného elektrikáře, to je jen začátek pro zvídavého člověka ochotného se celý život učit.
Jarda
raj:
Skutečně - potřebujete nejprve "papír o vzdělání".
Pochybný rekvalifikační kurs bych nedoporučil, ale dnes se elektrotechnik a vyučuje snad v každé škole, kde mají v kabinetu nějaký měřák.
Ne že bych s tím souhlasil, ale pokud se na tento problém díváme pragmaticky - jinou možnost nemáte. Stejně Vás tam pravděpodobně nic nenaučí.
Papír z vás elektrikáře udělá před zákonem. Pak už je to na vás co dál.
Losek:
To Schejbal:
,něco podobného co zde píšete mám i já.
I když se zde píše něco o pofiderních rekvalifikační ch kursech,tak já letos v září nastupuji na obor 26 51 H/01 ELEKTRIKÁŘ.
Jedná se o ZKRÁCENÉ REKVALIFIKAČNÍ JEDNOLETÉ STUDIUM na SOU elektrotechnic kém v Plzni.
Učivo je stejné jako na kterémkoliv SOU,vyjma všeobecných předmětů jako je matematika,český jazyk apod.
Jsou zde pouze technické předměty,které se týkají přímo tohoto oboru a ukončení je stejné jako po 3 letech SOU,tzn. VÝUČNÍ LIST.
Učivo je následující:
Jeden den v týdnu škola a další praktická část,obojí je od 8 do 15.30 hodin.
Ano někdo může namítnout že je to málo,ale je to jediná taková možnost studia tohoto oboru.
A vše legálně podle školských zákonů,i když ta Plzeň(dle nedávných afér :'( :'()
Bohužel přihlášky se podávají do 20 března,tak přeji hodně štěstí v příštím roce.
Miroslav Minařík:
Zmiňované rekvalifikační kurzy bych moc do jednoho pytle neházel.
Na učilištích se pohybuji docela často a pokud srovnám zrovna vyučeného elektrikáře a již staršího vodoinstalatér a po rekvalifikaci, tak vidím, že ten rekvalifikant na rozdíl od toho elektrikáře chce být dobrý a chce znát.
Vyučený elektrikář má papír, ještě nic neumí, a umět víc ani moc nechce a jen hledá zaměstnání.
Stačí mu jeden výuční list aby dělal do konce života machra.
Takový případ bych asi neobhajoval jako správný.
Někteří jsou přesvědčení, že se o ně firmy porvou.
Bohužel v jistém smyslu ano, ale často není oč stát.
Všichni víme, že dobrý elektrikář se stane dlouhou praxí a chutí být lepší.
U takového rekvalifikanta máte projev snahy a schopnost se učit něčemu jinému.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana