Je možné nějaké LEvnÉ a LEGÁLNÍ sezónní PŘIPOJENÍ chatky K ČEZu?
Kamil Novák:
Citace: Lubomír Jindra 10.05.2011, 12:02
Člověk by si myslel, že zrovna hasiči vědí jaká je cena lidských životů. :-\
Co mají úvahy tazatele společného s lidskými životy ? :-[
Když se ptá tady, tak asi nepředpokládá, že by mu zde někdo radil nějaký nebezpečný bastl.
Citace: Lubomír Jindra 10.05.2011, 12:02
Chci na dovolenou do jižních Čech, ale nechce se mi cpát prachy do nenasytné huby hoteliérů nebo kupovat žrádlo v podvodných potravinových řetězcích. Tak budeme spát v lese, pít vodu z potoka a jíst semínka ze šišek.
To přirovnání kulhá na obě nohy. Podstatný rozdíl bych viděl hlavně v tom, že v oblasti turistiky, maloobchodu a pod. zde existuje regulérní trh.
Což se rozhodně o energetice říci nedá. (plc)
To, co se zde vydává za trh je jen trapná imitace, na kterou doplácíme všichni (odběratelé). (dabel)
Co je divného na tom, že se lidé snaží najít ekonomicky nejvýhodnější řešení ? :-\
Petr Filipi:
Ale to není o těch 10.000 Kč. To vyděláme na maškarním plese za hodinu a půl. Jenže ani tak nemáme na rozhazování (každoroční generální oprava 2 soutěžních stříkaček, oprava Avie, nové sady hadic, ...). Jak jsem psal, oficiální přípojka je nereálná z důvodu ceny za 1 kWh v horizontu 10 let.
3x20A proto, že námto dovolí, podle slov projektanta, jím vyprojektovaný kabel AYKY 4x16 (160m). Když už pokládáme něco do země, tak ať to k něčemu je. Pokud by to vyšlo, máme jako spotřebič i 3f gril na celé prace, 3x2,8kW spirály, to by asi bylo tak akorát na těch 20A.
Můj původní dotaz byl o tom, zdali někdo nemáte zkušenosti s nějakým sezónním odběrem od ČEZu. Jak jsme psal, dobře si uvědomuji, že klemování I-chrániče je nedovolené, ba přímo zakázané. Jenže když v 7 ráno zjistíte, že na vás na rozvaděči, odkud máte soutěž napojit, kouká 5 zdířek, tak moc na výběr nemáte. Chápu, že všichni byste zavřeli vrata a řekli "Chlapi, sorry". Já ale takový drsňák nejsem, a ani neumím tak rychle utíkat. Ale z důvodu toho, že se jednalo o krátkodobou akci, pod 100% dohledem minimálně 4 očí, za hezkého počasí, tak jsem to riskl. Diskuze nad tím, jaká je cena lidského života, sem sice patří, ale copak jste si všichni vždy v autě připoutali? Já tedy ano, i když jedu po dvorku.
Jozef BABJAK:
Citace: Petr Filipi 10.05.2011, 12:56
Ale to není o těch 10.000 Kč.
Tak nám konečne o vysvetlite, o čom to je! Aký problém tu vlastne riešime? Na rozdiel od iných opytujúcich sa na tomto fóre ste už vynaložili značné úsilie získavaním dostupných informácií a zisťovaním možností, za čo vám patrí pochvala. Povedal by som, že v tejto chvíli máte dostatok informácií rozhodnúť sa, ako ďalej. Pri zisťovaní možnosti pripojenia ste celkom správne kontaktovali ČEZ v mieste zamýšľaného odberu - nikto iný na tomto fóre vám nedá ultimatímnejši u odpoveď ako oni. Nehnevajte sa ale na nás, že vám nevieme dať čarovné riešenie, ktoré málo stojí, a spĺňa Vaše požiadavky.
Martin Kurka:
Vážený pane Petře Filipi,
osobně bych to řešil kompromisně.
Problém je u vás v těch 10 000 Kč a více za příkon. Jenže tenhle poplatek má periodická období a dá se předpokládat, že v budoucnu na chvíli poklesne, nebo po liberalizaci trhu natrvalo zmizí.
Takže bych položil přípojku s projektantem doporučeným kabelem, ale 5ti žilovým, na konci u chatek osadil korektní rozvaděč s proudovým chráničem, jištěním a korektním uzemněním.
Na druhé straně můžete připravit budoucí elektroměrový sloupek a do něj kromě hlavního jističe a elektroměru pro podružné měření dát prozatímně přívodku na prodlužovák. Ten už natáhnete na akci od nejbližšího ochotného souseda a prodlužovák s i koupíte vlastní a vzhledem k délce i pětižilový bude laciný a navíc použitelný i jinak a jinde. A ochotnému sousedovi můžete osadit na dům pětikolíkovou zásuvku s jištěním a selektivním chráničem ať má něco za ochotu.
Vlastní prozatímní podružný elektroměr použijete na stanovení nějaké finanční náhrady.
No a až spadne poplatek za ampéry, tak hned si dáte žádost na distributora a připojíte se korektně.
Takže vícenáklady proti definitivnímu řešení budou za žílu navíc - o cca 26Kč na 1m, za 5 žilovou prodlužovačku (lze pak odprodat nebo použít půjčenou nebo zbrojnickou) a podružný elektroměr (lze pak odprodat a nakonec ani nemusí být) a za novou zásuvku s jištěním pro souseda.
Ale vše bude mnohem, mnohem dražší, v nákladech neuvádíte cenu zemnicího pásku, cenu za práci (výkop), cenu za zaměření , věcná břemena atd.
Navíc, když už tam bude definitivní provedení přípojky, když spácháte nějaký legální způsob prodeje energie (pronájem kůlny u Vaší chaty včetně energie), tak nakonec se třeba s někým z jiné chatky šábnete a vyjde to pro všechny za rozumný peníz.
Kdyby tam nebyl od souseda kus pohyblivého šňůrového připojení, ale pevného, pak byste mohli nechat kabel 4 žilový a vše by vyšlo levněji a stejně bezpečně (na konci chránič a přes 200m zemnicí pásky - v podstatě soustava TN )
Ale 5 žilák bude větší jistota, protože když někdy vy, jako celkem velmi zodpovědný člověk nebudete přítomen a přijde nějaký Tonda a řekne, já to připojím stejně, jak to dělá Petr Filipi a udělá chybu, pak by to mohlo stát život hodně lidí.
Lubomír Jindra:
Citace: Kamil Novák 10.05.2011, 12:42
Co mají úvahy tazatele společného s lidskými životy ?
Co třeba tento návod jak naplnit skutkovou podstatu ublížení na zdraví z nedbalosti:
Citace: Petr Filipi 10.05.2011, 09:45
Pomocí prodlužováků to řešíme teď, a jak píšu v jiném příspěvku, máme napojovací místo 160m, soustava TN-S. Jenže 5drátové prodlužováky na vesnici nikdo nemá, k čemu taky, když každý má jen 3f cirkulárku. Takže minule jsme vyřešil připojení na TN-S tak, že jsem musel proklemovat I-chránič, což pak, navíc ve spojení s impedancí vypínací smyčky, nemá s bezpečností nic polečného. Všichni to ale přežili, bylo sucho, spotřebiče (kompresor na pivo, RV konvice, zesilovač, ...) nebyly veřejně přístupné, vývody byly odjištěny normálními jističi. Kdybych měl chrániče, dal bych je tam taky. Ale nechci to opakovat příště, celkově jsem z toho neměl dobrý pocit, to jistě chápete.
Včera jsem byl na ČEZu, dost jsem je tam pobavil, ale žádná jiná možnost legální přípojky než trvalé připojení neexistuje. Krátkodobý odběr je pro kolotočáře (max. 30 dní, cena za montáž elm je 4.200 Kč, demontáž až 4.200 Kč), provizorní odběr je proti stavebnímu povolení (každý rok revize).
Jelikož prostě nechceme nacpat ČEZu do jejich nenasytné huby 10.000 za 3x20A, peníze za projekt a revizi (tu jedinou bychom si nechali udělat i když bychom to táhli od někoho, ale zase na ni nepotřebujeme razítko, takže to bude levnější), půjdeme cestou natažení delšího přívodu od jiného člověka. Bude to okolo 280 metrů. Pokud s tím budou souhlasit majitelé polí.
:-X
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana