Jaké jsou možnosti rekonstrukce instalace v panelákovém bytě?
Jiří_W:
Rekonstrukci v panelovém bytě 2+1 jsem si dělal před rokem. Celkem mám 8 zásuvkových a 2 světelné okruhy plus 2x FI. Zásuvkové okruhy jdou bezproblémově táhnout podlahou v původních trasách pouze se pak udělá krátká drážka a díra na krabičku - někdy je to fuška se trefit mezi armatury, ale jde to.
Světla se daly někde využít stávající krky, jinde se muselo řezat (jak již tu někdo psal, vrták ve vrtacím kladivu udělá dostatečnou trasu pro CYKYLo i když se narazí na armaturu tak se snadno podvrtá). Trasy ve stropě se dělaly hůře, ale na ten plochý kabel stačí opravdu málo (nebo umístěte světla třeba na stěnu). Jedinou horizontální trasu ve stěně jsem musel udělat v kuchyni nad pracovními plochami, ale armatury jsem neřezal. Trochu drbačka bylo betonové jádro, kde do zdi o šířce 4cm dát 3,5cm krabici bylo téměř nemožné. Pokud ale budete předělávat umakartové jádro na SDK nebo Itong, tak to nemusíte řešit.
Co se týče ceny, tak mohu říct, že pouze materiál mě vyšel na cca 16000. Projekt a přípravu tras jsem si dělal sám, pouze na jedno dopoledne mi přijeli chlapy s pořádným nářadím a dodělávky některých tras v beznapěťovém stavu, připojení nového přívodního kabelu od hlavního jističe k rozvaděči a pokládku kabelů. Kompletaci jsem si taktéž dělal sám. Práce s tím bylo dost a leckdy dosti nepříjemné. Cenu práce, projektu a pod. nedokážu odhadnout (možná kolem 20000?) a navíc se to asi hodně liší byt od bytu. Rozhodně nedoporučuji šetřit, protože když jsme viděl v jakém stavu ta původní instalace byla, tak nelituji jediné koruny.
Každopádně je dobré si zvolit takové vypínače a zásuvky, co mají nízkou montážní hloubku (např. ABB Swing). Hodně štěstí při výběru firmy
IM:
A co takhle přejít u světel na 12V a LED, dráty ponechat a vrtacímu kladivu dopřát klid?
Jan Loučka:
Led světla a 12V by znamenalo někde mít trafo. Tím by se, ale ušetřilo sekání jen světelného okruhu. Upřímně nemám zkušenost jak ostré je světlo z led na oči - podle mého pořád nejlepší se mi zdála klasická stará žárovka.
Stačí u LED rozmístěění jen jak to je- jeden na střed?
Ohledně rekonstrukce bytového jádra, dávám právě přednost rekonstrukci vedení elektřiny, poněvadž si myslím, že pozdější rekonstrukce koupelny už nebude na obytnost a prašnost takovej nápor.
Tím by se to rozdělilo na dvě etapy:
První tři obytné místnosti + rozvodná skříň a pokud je nutné i přívod do bytu?
- tady nevím jestli to má takovej smysl, poněvadž tady se zatíží hliník maximálně vysavačem s 2000w.
jaká je životnost hliníku? Je jasné, že předěláním, bych se vyhl utahování povolenejch drátu u hliníkovém vedení. další mínus je, že když už se něco montuje, tak ten starej hliníkovej drát se zlomí :)
Druhá etatpa: by se svezla s předěláním bytového jádra (tak do 3 let) tzn. výměnu elektroinstala ce do Kuchyně a koupelny s Wc.
Nevím jak by se to dalo realizovat přes stávající bytové jádro, a jestli to není dvojí práce. Ale pravdou je, že spotřebiče z kuchyně zatíží síť nejvíc...
Zdenek Hejčl:
To Jan Loučka:
Ohledně rekonstrukce bytového jádra, dávám právě přednost rekonstrukci vedení elektřiny, poněvadž si myslím, že pozdější rekonstrukce koupelny už nebude na obytnost a prašnost takovej nápor.
Tak to jste asi nezažil rekonstruci jádra. Tam je nejvíce rozvodů a v podstatě zablokování kuchyně, chodby a WC minimálně na týden až 14 dní.. A že se prach natahá do dalších místnosti....
Podle mého nejdříve právě tyto s přípravou vedení pro zbytek místností. Ktreré můžete dle nákresu pohodlně rekonstruovat po jedné a kdykoliv bude čas, chuť a peníze.
Rekonstruce jádra bude nejdražší a zároveň největší práce v bytě.
Přeji dobrou volbu.
Jan Loučka:
Nejsem v situaci, kdy bych musel při rekonstrukci koupelny ještě byt užívat, tam je možnost být u rodičů přes ten čas anebo v současném bytě 1+1, kterého se nechcem zbavovat. Tam by se to ale odvíjelo od toho jakej by byl stav. Zda by tu byl někdo v dlouhodobějším pronájmu.
Rekonstrukci bytového jádra jsem zažil, také nevím jak bude vybavena firma co bude dělat rekonstrukci . Aby nepřišla na řadu flexa to už jsem viděl taky, tam je pak to jádro proti tomu čistá práce ;D
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana