Jaké jsou možnosti rekonstrukce instalace v panelákovém bytě?
Luděkb:
# Česká otázka vypadá jinak, než tato původní "Rekonstrukce el. instalace v panelákovém bytě, jaké jsou možnosti?" Jedno téma= jeden dotaz.
Jaké jsou případné problémy s kompletní rekonstrukcí elektro instalace v panelákovém bytě 3+1.
Ted je v bytě původní instalace a chtěl bych kompletní výměnu, tedy i ke stropním svítidlům.
Je to vůbec proveditelné bez lišt?
Nyní je rozvod takový, že u paty stropu jde lišta a od ní lišta k vypínači s krabice u stropu a kabel v panelu ke svítidlu. Byt se bude kompletně rekonstruovat, takže je přístup všude, začlo by se právě elektro rozvodama.
Je možne kabely vést tak aby nebyly vidět, tedy vrézování a dále vedení ke stropním svítidlům se dá řešit i jinak než uděláním podlehového stropu?
Vít Rotrekl:
Pochopitelně se to dá provést i vyfrézováním drážky do stropu. Při použití kabelu CYKYlo není třeba ani nijak hlubokou drážku. Ale je to ku.....blbá práce (omlouvám se za výraz ale výstižnější neznám). Já bych se spíše přikláněl k tomu SDK podhledu, bude ten strop krásně rovnej, a potom není problém i s rozmístěním svítidel. Doby kdy se dalo do středu místnosti jedno svítidlo a hotovo jsou už minulostí a je (dle mého názoru) lepší si osvětlení rozsvěcet dle potřeby na více částí. Ovšem nevím jaké jsou vaše finanční možnosti.
Ale je od vás chválihodné že, rekonstrukci začínáte s elektrikou (jednicka)
Lubomír Jindra:
Pokud kvalitní firmy na stavbách hledí dál než do návštěvy místního pohostinství v přestávce na oběd, nikdy žádné PROBLÉMY s elektroinstala cí nejsou a to ani v panelácích.
V předsíni kde se bude sbíhat vedení k rozvaděči jsou dvě možnosti: buď kabelový žlab, nebo podhled.
Pozor na firmy, které dělají fuj fuj "kompletní" rekonstrukce tak, že tu a onde napojí a využijí prastaré stávající vedení.
Jirka Š. Svejkovský:
Nedávno jsem revidoval pár bytů takto provedených a musím říct, že to vypadá dobře. Vedení pro zásuvky je snazší vést podlahou nebo v místě styku podlahy se stěnou, kde bývá prostor. Na co bych si dal velký pozor, je strop. Armatura je tam mělko. Viděl jsem přeřezané pruty a z toho by statik radost neměl. Přinejmenším hrozí vydrolení betonu. Podhled je šikovné řešení.
Luděkb:
To právě nechci aby se to napojovalo na stávající rozvod, ikdyž dost lidí to tak dělá, ale je to dost radikální operace v bytě a nerad bych se k tomu v budoucnu vracel.
Co se týče stropu, tak jsem se dočetl že do stropu se frezovat nesmí a ono i někteří nechtějí frézovat ani do boků, proto chci mít jistotu že je to proveditelné. Co se týče podhledů, také nad nimy uvažuju, ale přecej finančně to bude něco stát a v tom bytě až je to k podivu jsou stropy rovné, takže by to bylo jen určeno na vedení drátů a navíc dvě místnosti jsou celkem malé a o jiném rozmístění osvětlení než uprostřed bych ani neuvažoval, ale je pravda že v té největší místnosti by to možná stálo za zvážení.
Je mi jasné že od boku něco střelit je problém, ale jaká by byla přibližná cena takovéto výměny elektro instalace, samozřejmě vím že záleží na tom co bude osazeno atdd. , ale jestli někdo nedělal podobnou realizaci, aspon orientačně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana