Jaké jsou možnosti rekonstrukce instalace v panelákovém bytě?
Josef Slanina:
Rekonstrukce elůektroinstal ace v paneláku re ku*evská řehole.
Sekat do panelu, těch šutrů, zníčené vykružovačky o roxory, o drážkování v nosné zdí, kde je samé železo a ty nejtvrdší šutry co našli.
Zrovna jeden takový byt předělávám. Vysekával jsem díru pro krabici a zjistil jsem, že asi 3 cm v panelu je zabetonovaný nějalý plech o průměru 3 mm a velikosti 30 x 25 cm. Vysekávat jej ven byla opravdu paráda. Výsledek sice stojí za to, ale nadřete se jak prasata. Bohužel to je práce, kterou málo kdo ocení a ještě ktomu chce zaplatit. Bohužel je to byt příbuzné, tak to dělám za děkuju.
Ale panelák už nechci nikdy vidět.
Michael Tejčka:
2kol. Slanina: kolego proc jste nepouzil nizke krabice? tyto rekonstrukce delam tez, krabice do panelu je prace pro uchylneho masochistu, takze co nejvice vyuzivam pro tyto ucely krabice s hloubkou 2,5cm, je to tak na hrane ale da se (pro zasuvky ktere jdou pekne za sebou, rozvetveni v takoveto krabici pro nedostatek prostoru nehrozi), vypinace se do nosnych nedelaji takze no problem s klasickyma KU a je to i pohodlnejsi, vestoje se clovek o kladivo opre a jede. Jadro samozrejme jiz pripravene z ytongu nebo SDK a podhled v predsini, nejcastejsi a nejjednodussi pripad. Pro trasy kabelu volim podlahu (zas.+sta/dat+ostra svetla), rozbombim ji vetsinou kolem dokola mistnosti podle potreby 3-6cm od kraje az do rohu, zednici se pak postaraj, privod nekde krajem v rohu, staci tam zapichnout kladivo a vetsinou je od stropu az na podlahu takova guma, kterou staci vyrvat a mista na kabely je dost, osvetleni take jak jiz nekdo zminil - zjistit jak jdou dutiny, v miste svetla bumbac dira, kouknu kam dutina a tam v rohu dalsi a je protazeno, kabel od vypinace nahoru a po vnitrnim panelu - ta je taky na pricce ta guma a trocha malty- par ran kladivem a drazka je jak vino.
Kazdopadne nic to nemeni na tom z prace je to nevdecna a je to tezka pakarna a drina a kdyz pak na investora zhotovitel vybali rozpocet tak kouka jak tele na vrata. V takovych pripadech lidem rad rikam, ze se muzem domluvit ze drazky a diry na krabice si dotycny muze zhotovit svepomoci za soucasneho upraveni vyse rozpoctu, vetsinou nikdo nema zajem ale jednou se mi stalo ze investor souhlasil a na jeden slic si to vyzkousel. Pri placeni pak jeste dekoval a pochvaloval si ze za takovou praci dostal jeste krasnou cenu a on by to za ty penize nedelal.
Lubomír Jindra:
Při použití vhodného nářadí, vhodných pracovních ochranných pomůcek a s předchozími zkušenostmi je rekonstrukce panelového bytu dobře proveditelná.
Pod zásuvky používám i v panelu krabice KU 68-1901 protože jen tak lze kvalitně zapojit dva kabely 3x2,5.
Radek Červený:
To já zase považuji za úchylné používat krabice s hloubkou 2,5 cm. Touto krabicí degraduji celou instalaci o dvě kategorie níž.
Přitom stačí při práci přemýšlet a instalaci navrhnout tak, aby se co nejvíce využilo stávajících dutin a lůžek po krabicích v panelu.
Josef Slanina:
Citace: Radek Červený 19.06.2011, 11:24
To já zase považuji za úchylné používat krabice s hloubkou 2,5 cm. Touto krabicí degraduji celou instalaci o dvě kategorie níž.
Přitom stačí při práci přemýšlet a instalaci navrhnout tak, aby se co nejvíce využilo stávajících dutin a lůžek po krabicích v panelu.
V tom paneláku byly právě tyto krabice s hloubkou 2,5 cm. Bohužel, byt si vymysleli kompletně přestavět, takže změny místností atd., tudíž vypínače atd budou úplně jinde, než byly původně.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana