Jaké jsou možnosti rekonstrukce instalace v panelákovém bytě?

<< < (4/9) > >>

Milan Hudec:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  02.05.2011, 20:15

Jak vyvrtáte vedení ke stropnímu svítidlu? Trošku jsem nepochopil váš návod ...

Vy mne dneska nemáte rád (dance)

Samozřejmě proveditelné především v přístupných panelech, i když jsem zažil případ rekonstrukce dvou bytů pod sebou, kdy se pro vedení ke světlům využila podlaha nadbytu.

Jirka Š. Svejkovský:
Jenom se snažím pochopit vaše příspěvky. Ne vždycky mi to vyjde, tak se ptám.

Jaroslav Hasala:
Co se týká stropních svítidel, původní kabely jsou obvykle v dutinách panelů. Někdy jsou také uložené v trubkách KOPEX.
Pokud to situace umožňuje a umístění svítidel se nemění, je možné najít místo, kde starý kabel vstupuje do stropu, uvolnit ho, na původní kabel navázat nový kabel a zatáhnout nový kabel místo starého.
Pro tyto účely je vhodné použít kabel CYKY (kulatý) kabely CYKYLO (ploché) se při protahování mohou poškodit.
Podobným způsobem je obvykle možné pokračovat i v některých stěnách (vnitřní příčky, ne obvodové stěny). Prostě jít po starých kabelech, tyto odstranit a místo nich zatáhnout nové.
Tímto způsobem se obvykle dají poměrně jednoduše vyměnit světelné okruhy.
Zásuvkové okruhy je obvykle výhodnější vést v podlaze - většinou se do podlahy řeže podstatně lépe než do panelu.

Jan Loučka:
,  zvažuji ten samej problém, s tím, že mě by nevadila lišta přes celou halu, kde vlastně jsou všechny místnosti skoro okolo ní. A pak to tahat skrytě s pomocí starých dutin? (byt 3+1) S tím, že bych nechtěl jít podlahou ale jen vrchem, mezi jednotlivými zásuvky jsem myslel provést drážkou mezi stěnou a podlahou, tam si myslím, že bych to udělal i já sbíjecím kladivem. Jelikož je to poslední patro, tak bych to nechtěl řešit sadrokartonem, poněvadž na stropě jsou vidět stopy po zatečení.
Je třeba na každou výměnu byť i ve strarých trasách povolení? Revize tu chápu. Pokud je vlastník družstvo je potřeba povolení od něj nebo stavebního úřadu?Dala by se dát cena třeba i do mailu? Řada lidí sem zavítá ,  tak když dáte cenu sem mohou si udělat představu.
Ještě dotaz na životnost hliníkových kabelů?
Dík Honza

Jan Loučka:
Pro lepší orientaci vám sem přikládám přibližnej půdorys bytu
http://imageshack.us/photo/my-images/10/schmamstnost.jpg/

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana