Jak vyřešit připojení domku na nářadí z elektroměrového rozvaděče?
Milan Hudec:
3) Vodič PEN je pravděpodobně uzemněn v jističové skříni distributora. Nic ale nezkazíte, když do výkopu pro kabel položíte 20m pásku FeZn 30x4, na který PE/PEN připojíte.
POuze bych doporučil zcela jistě použít k uzemnění NEREZ, FeZn pásky jsou obdoba Al v instalacích (nejsou sice přímo zakázané, ale jejich vlastnosti nejdou dohromady s jakoukoli "vymazlenější" instalací).
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Milan Hudec. 18.04.2011, 11:25
POuze bych doporučil zcela jistě použít k uzemnění NEREZ, FeZn pásky jsou obdoba Al v instalacích (nejsou sice přímo zakázané, ale jejich vlastnosti nejdou dohromady s jakoukoli "vymazlenější" instalací).
Pro boudu, kterou za dva, tři roky zbourá a u RD provede základový zemnič? Já bych to s tím antikorem nepřeháněl.
Milan Hudec:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 18.04.2011, 12:16
Pro boudu, kterou za dva, tři roky zbourá a u RD provede základový zemnič? Já bych to s tím antikorem nepřeháněl.
Máte pravdu, jsem takový nepřítel ZnFe, že jsem přehlédl dočasnost domku.
Na druhou stranu, i po dvou letech s páskem FeZn poběžíte asi do Kovošrotu, kdežto z NEREZU je možno ještě něco vyrobit.
Jirka Š. Svejkovský:
Za 20m FeZn 30x4 dá pán okolo sedmi stovek vč. DPH.
Na zemnič RD ho nepoužije, protože základy budou stát dřív, než se bouda bude bourat (jestli se vůbec bude bourat). Je ale fakt, že v tom kovošrotě za antikoro dostane víc ;).
Trava1:
Díky za vaše reakce.
Jen upřesním, domek bych tam chtěl nechat na trvalo, tzn. i vedení pro zahradní domek bude samostatné a nebude použito pro novostavbu. Pro tu bych chtěl v případě výstavby natáhnout nový kabel určitě o větším průřezu spolu s vedením pro HDO.
Takže připomínka k nerez uzemnění je asi opodstatněná.
V této souvislosti mě napadá otázka, jak potom elegantně vyřešit dva vývody z elektroměrovéh o rozvaděče. Domek bude bohužel úplně jiným směrem a bude umístěn před novostavbou, takže nelze ani postupovat tak, že připojení k domku bude moci být využito pro připojejní novostavby, ze které by byl potom napojen ten domek. Takže dvojímu vývodu z elektroměrovéh o rozvaděče se asi nevyhnu.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana