Je spojení uzemnění hromosvodu s vodičem PEN elektroinstalace výhodné ?
Milan Hudec:
Citace: Jiří Schwarz 14.04.2011, 16:21
Setkal jsem se s "mnoha" radiostanicemi, které mají vysoký stožár, anténa z jistého pohledu funguje i jako jímač, svod je koaxem a vlastní radiostanice je v budově umístěna izolovaně, jediné spojení radiostanice na "zem" je přes svod a hromosvod, napájení 230V je přivedeno přes oddělovací trafo s garantovanou pevností 4kV.
Nestává se, že by se po bouřce našly stopy po blesku, který by prošel přes zařízení. Můžete namítnout, že 4kV je "nic" ve vztahu k blesku.
Ale v praxi se zdá, že to trafo tam zlepší odolnost zařízení proti blesku i když primárně je použito z jiného důvodu.
Souhlas
S oddělovákem jsem chtěl pouze navrhnout řešení odpovídající založenému problému, tj. v běžné výstavbě neproveditelné .
Jinak připomínám, že jedny z nejkvalitnější ch přepěťových ochran na trhu jsou právě těmito neošetřené instalace.
Václav 3:
Citace: Milan Hudec. 14.04.2011, 15:41
Omlouvám se, izolovanou soustavou jsem mínil elektrické oddělení, nikoli IT síť.
Řešení by uspokojilo nejen odpůrce přepětovek, ale také proudových chráničů (dance)
To by potom chtělo severoamerický model distribuční sítě, kde každý dům má svoje trafo.
Alois Kadlík:
Citace: Fuk Tomáš 14.04.2011, 13:08
Kdo hledá, najde třeba toto.
V odkazu jem nenašel žádný oblíbený a vyvrácený omyl. Jenom dva rozdílné názory
na toto téma. Blesk si svoji cestu a nemusí být vždy nejkratší (podle výpočtu) najde sám. Kdo se s jeho následky setkal jistě to potvrdí. Nejsem odpůrce přepěťových ochran . Jenom zastávám názor, že při spojení uzemnění hromosvodu s vodičem PEN mi přepěťové ochrany nic neochrání. Zatím jsem nezaznamenal ani jeden případ v praxi , který by teoretické výpočty potvrdil.
Milan Hudec:
Citace: Alois Kadlík 15.04.2011, 11:27
V odkazu jem nenašel žádný oblíbený a vyvrácený omyl. Jenom dva rozdílné názory
na toto téma. Blesk si svoji cestu a nemusí být vždy nejkratší (podle výpočtu) najde sám. Kdo se s jeho následky setkal jistě to potvrdí. Nejsem odpůrce přepěťových ochran . Jenom zastávám názor, že při spojení uzemnění hromosvodu s vodičem PEN mi přepěťové ochrany nic neochrání. Zatím jsem nezaznamenal ani jeden případ v praxi , který by teoretické výpočty potvrdil.
Naprosto s vámi souhlasím, že přepěťové ochrany nepomohou, je třeba nasadit svodiče bleskoproudu.
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Milan Hudec. 15.04.2011, 12:13
Naprosto s vámi souhlasím, že přepěťové ochrany nepomohou, je třeba nasadit svodiče bleskoproudu.
Tak to bude super svodiče bleskoproudu budou pravděpodobně z obou stran .
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana