Je spojení uzemnění hromosvodu s vodičem PEN elektroinstalace výhodné ?
Milan Hudec:
Citace: Alois Kadlík 22.04.2011, 12:02
Souhlasím, že cestu určují místní podmínky.
Díky diskusi jsem se zajímal skutečně naměřenými hodnotami blesku. Nenašel jsem ani jedno takové měření. Různé aplikace výpočtů jsem zatím našel jenom ve firemních brožurkách. Těch 5m uzemnění hromosvodu od budovy je vzdálenost, která byla vyhodnecením následků při úderech blesku jako vyhovující. U osady Jizerka jde o tvrzení proti tvrzení ani jedno nemusí být pravda..
Blesky jsou odjakživa velké a malé a čím máme cenější objekt tak se snažíme chytit ty nejmenší 20m a zároveň ty nejvíce rozlobené až 200kA.
Příklad:po přímém úderu do buldozeru byl tento postrčen o 2m a k tomuto by bylo jinak třeba 8 živých koní, při přepočtu koňskoohmovým zákonem dojdeme právě k těm 200kA. :)
Rudolf Šála:
Citace: Zdenek Hejčl 20.04.2011, 18:52
Hmmmm dříve naši předci žili v jeskyních a ochrana před blesky je nezajímala, nebyli ani počítače.
Malinko jsme pokročili p. Ratiborský, nezaspal jste dobu?
Hele chlapi, pojďte se vrátit k přírodě do jeskyní, na blesky se 1,2,3.. , nebudou počítače a bude tu jen hezký klid....... ;D
Náhodou, co by za hromosvod dali jeskyní lidi :D Hezky si nasměrovat svod do ohniště a bude teplo :D
Jaroslav Ratiborský: Nebylo by lepší stavět podzemní bunkry? To by dozajista vyřešilo problém s blesky a nebylo by co spojovat ;)
Milan Hudec:
Citace: Rudolf Šála 22.04.2011, 16:28
Náhodou, co by za hromosvod dali jeskyní lidi :D Hezky si nasměrovat svod do ohniště a bude teplo :D
Jaroslav Ratiborský: Nebylo by lepší stavět podzemní bunkry? To by dozajista vyřešilo problém s blesky a nebylo by co spojovat ;)
S těmi bunkry pozor, takový muniční sklad v tomto má svoje přísná specifika.
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana