Je spojení uzemnění hromosvodu s vodičem PEN elektroinstalace výhodné ?
Fuk Tomáš:
Citace: Alois Kadlík 15.04.2011, 11:27
...Zatím jsem nezaznamenal ani jeden případ v praxi, který by teoretické výpočty potvrdil.
Pak nás jistě rád seznámíte s tím, kolik případů škod po úderu blesku jste analyzoval, jaké teoretické výpočty a kým/podle čeho tam byly provedeny, a v čem se zmýlily.
A současně k tomu jistě doplníte informaci, kolik případů nulových škod po úderu blesku jste analyzoval, a proč tam škody nenastaly, přestože se teoretické výpočty nepotvrdily.
Milan Hudec:
Citace: Jaroslav Ratiborský 15.04.2011, 13:33
Tak to bude super svodiče bleskoproudu budou pravděpodobně z obou stran .
Tak od počátku
1.odpověd na vaši původní otázku zní - výhodné to není, ale je to v běžných zástavbách jediné možné použitelné řešení
2.svodič bleskových proudů (dříve také nazývaný úpustný, či vyrovnávací ventil) tam musí být aby vyrovnal potenciál v chráněném objektu.
3.v řadové zástavbě je to kvalitativní boj, kdo má lepší svodič vítězí
4.samozřejmě je to pro výrobce svodičů kšeft, něco jako brzdy v autech
5.normou (její přílohou) daná úleva 5m je využitelná zejména pro speciální objekty mnohdy postavené na "půdě" se schválně sníženou vodivostí např pomocí štěrkových loží asfaltových zálivů a pod.
Blesk je zkrátka nebezpečný živel (nepřítel) a pokud, jako že ano existují technické způsoby jak se mu bránit je moudré takto činit.
Již ve westernech platilo pravidlo připravenosti koltů proklatě nízko, tak je tam mějte i vy.
Jan Hájek:
Mně se tyhle diskuze líbí, protože už moje děti odrostli (nejmladšímu byly 2 roky) a tak se mi již nestává, že bych diskutoval s někým, kdo si nedá věci logicky vysvětlit.
A/ Pokud znám Ohmův zákon a Kirchoffův zákon.
B/ Pokud se podívám do norem ( od roku 1923) a ony mi doporučují vše spojit.
C/ Pokud se podívám kdo mi radí nespojovat a kdo spojovat.
D/ Pokud jsem se nechal přesvědčit, že blesk je elektrický jev
A přesto zastávám opačný názor než spojit, musím být vděčný této společnosti, že mi umožnila se dožít tak vysokého věku.
Pro nás ostatní je naopak nebezpečné, že takováto , , Tabula rasa,, smí být činná v elektrotechnic e.
Jaroslav Borovec:
Citace: Jan Hájek 16.04.2011, 22:17
Mně se tyhle diskuze líbí, protože už moje děti odrostli (nejmladšímu byly 2 roky) a tak se mi již nestává, že bych diskutoval s někým, kdo si nedá věci logicky vysvětlit.
Musím panu hájkovi poděkovat, že je jako jeden z odborníků vůbec ochoten na tak stupidní téma diskutovat.
Pokusil jsem se oslovit s touto diskusní otázkou jiné znalce EMC a ti mi odpověděli tak, že ...
... jak to vyjádřit a neporušit pravidla? Není to jednoduché. Napíšu zde co mi řekli a sám se zabanuju pro porušení pravidel.
:-)
Po chvílce vysvětlování mi ostatní EMC odborníci dali zapravdu, že v případě novice, žáka, studenta souvislosti neznalého je taková diskuse prospěšná. Proto ještě jednou (poklona) Janu Hájkovi za ochotu a trpělivost.
Alois Kadlík:
Nevím co je na tomto tématu stupidní. Snad ne to, že jsou rozdílné názory.
Od toho je snad diskuze. Blesk je přírodní elektrický jev. Zatím předpokládáme
jenom pozorováním a ne měřením jak se zachová. Není v tom žádná logika.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana