Je spojení uzemnění hromosvodu s vodičem PEN elektroinstalace výhodné ?

<< < (4/19) > >>

Fuk Tomáš:
Ten kousek článku říká to samé co já zde, jenom uvažuje poměrně vysoký zemní odpor zemnicí soustavy objektu, takže operuje s poněkud vyšším napětím HOP proti vzdálené zemi.

Milan Hudec:
Citace: Jaroslav Ratiborský  14.04.2011, 07:10

Pane Fuku já jsem jasně formuloval otázku a ne problém.  (poklona)  za obsáhlou odpověď,která však na moji konkrétní otázku neodpovídá respektive nespojení PEN s uzemněním hromosvodu považuje za nevhodné.
Přitom u 90 % objektů postavených před cca rokem 2000 tomu tak je bez a elektroinstala ce jsou v provozu bez větších problémů.

Já bych na Vámi daný problém šel z druhé strany, jak vidno, blesku se asi nezbavíme, co se tedy zaměřit na ten otravnej PEN drát a používat izolované napájecí soustavy :)

Rozmahel Vladimír:
Moc si nepomůžete. IS má přeci taky PE spojený se zemí. Snad jedině čelovka by byla bezpečná. Člověk by byl zároveň osvícen.  (dance)

Milan Hudec:
Citace: Rozmahel Vladimír  14.04.2011, 15:35

Moc si nepomůžete. IS má přeci taky PE spojený se zemí. Snad jedině čelovka by byla bezpečná. Člověk by byl zároveň osvícen.  (dance)

Omlouvám se, izolovanou soustavou jsem mínil elektrické oddělení, nikoli IT síť.
Řešení by uspokojilo nejen odpůrce přepětovek, ale také proudových chráničů (dance)

Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec.  14.04.2011, 15:41

Omlouvám se, izolovanou soustavou jsem mínil elektrické oddělení, nikoli IT síť.
Řešení by uspokojilo nejen odpůrce přepětovek, ale také proudových chráničů (dance)

Setkal jsem se s "mnoha" radiostanicemi, které mají vysoký stožár, anténa z jistého pohledu funguje i jako jímač, svod je koaxem a vlastní radiostanice je v budově umístěna izolovaně, jediné spojení radiostanice na "zem" je přes svod a hromosvod, napájení 230V je přivedeno přes oddělovací trafo s garantovanou pevností 4kV.
Nestává se, že by se po bouřce našly stopy po blesku, který by prošel přes zařízení. Můžete namítnout, že 4kV je "nic" ve vztahu k blesku.
Ale v praxi se zdá, že to trafo tam zlepší odolnost zařízení proti blesku i když primárně je použito z jiného důvodu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana