Jak připojím stavební rozvaděč TN-C z rozvaděče souseda TN-S?
Vít Rotrekl:
Citace: Michael Tejčka 10.04.2011, 07:16
Nebylo by lepsi sem hodit fotku strev Vaseho rozvadece?
Napada me totiz jeste jedna vec, pokud Vy mate chranic ve Vasem rozvadeci, tudiz az za nim rozdelen PEN na PE a N, privod 4 zilou, soused zasuvku 5ti kolik, tak bud koupit prechodku, nebo jednoduse prehodit 4 kolikovou vidlici na Vasem privodu za 5ti kolik a N od souseda nepripojovat.
Nevidim v mem reseni zadny zavazny problem, uvidime co na to pani revizaci, zda budu odstrelen ci nikoliv.
To myslíte vážně? Použít PEN v pohyblívém přívodu? (norm). Tahle úloha má dvě řešení. Koupit 5-ti žilový kabel a přebouchat zapojení rozvaděče, jak napsal NetRat. Nebo jak napsal kol. Swarz. tj Zapojit v přívodním kabelu L1,L2,L3 a N a uzemnění udělat jen u rozvaděče. Ale pozor tady bude nutné to uzemnění změřit!! Ale přebouchání rozvaděče vás stejně nemine.
Jirka Š. Svejkovský:
Nevidim v mem reseni zadny zavazny problem,
Já jeden vidím. Pokud sousedovo PE připojíte na svůj PEN, tak do něj pustíte šťávu. To se ale sousedovo chrániči líbit nebude.
Zdenek Hejčl:
Sousedova zásuvka je za chráničem, předpokládám 30 mA, napojit pětižilovým kabelem a chránič ve stavebním rozvaděči vyřadit z provozu. Chráněné to bude sousedovým chráničem jen bude muset strpět případné výpadky proudu a pokud má jen jeden centrální nic moc komfort.
Další možný problém je selektivita jištění v podružném rozvaděči /stavebním/, tam musí být jističe minimálně o stupeň menší, než je jištěná sousedova zásuvka, jinak to bude padat při zkratu u souseda, taky nic moc.
Každé řešení má své specifikáááá a nejlepší je dotáhnout na místo dobrého ELEKTRIKÁŘE a jistě vše vyřeší.
Nejlepší asi nechat zhotovit provizorní stavební přípojku na hranici pozemku s parametry na trvalé připojení.
Stejně to jednou budete muset řešit a ceny rostou....
Jan Franěk:
Také doporučuji nechat si vybudovat rovnou vlastní přípojku, včetně měření. Podle mne je to jediná správná cesta. Stejně vás to nemine a případné padání jističe (nebo chrániče) během stavby se bude týkat pouze vás a ne souseda. Také by mu mohla časem dojít trpělivost pokud by problémy nastaly a vybavování ochran by bylo častější. COž ve vašem případě očekávám. Proč? kolegová asi budou chápat.
Samozřejmě nechat to provést elektrikářem, protože na to budete potřebovat revizi a navíc to bude používáno dlouhodobě, což je jen dalším důvodem k tomu, aby to bylo provedeno bezpečně. Hlavně to je ve vašem zájmu. Elektrikář vše připraví a provede případné úpravy rozvaděče. Jako jeho výrobce pak vystaví patřičné dokumenty potřebné k jeho dalšímu bezpečnému provozování. vám do budoucna zůstaně alespoň bezpečné zařízení k dalšímu možnému používání.
Jinak Citace: Michael Tejčka 10.04.2011, 07:16
Napada me totiz jeste jedna vec, pokud Vy mate chranic ve Vasem rozvadeci, tudiz az za nim rozdelen PEN na PE a N, privod 4 zilou, soused zasuvku 5ti kolik, tak bud koupit prechodku, nebo jednoduse prehodit 4 kolikovou vidlici na Vasem privodu za 5ti kolik a N od souseda nepripojovat.
Nevidim v mem reseni zadny zavazny problem, uvidime co na to pani revizaci, zda budu odstrelen ci nikoliv.
To beru spíš jako provokaci, nebo špatný žert a nehodlám ani více reagovat.
NetRat:
Citace: Jan Franěk 10.04.2011, 10:10
Také doporučuji nechat si vybudovat rovnou vlastní přípojku, včetně měření. Podle mne je to jediná správná cesta. Stejně vás to nemine a případné padání jističe (nebo chrániče) během stavby se bude týkat pouze vás a ne souseda. Také by mu mohla časem dojít trpělivost pokud by problémy nastaly a vybavování ochran by bylo častější. COž ve vašem případě očekávám. Proč? kolegová asi budou chápat.
Samozřejmě nechat to provést elektrikářem, protože na to budete potřebovat revizi a navíc to bude používáno dlouhodobě, což je jen dalším důvodem k tomu, aby to bylo provedeno bezpečně. Hlavně to je ve vašem zájmu. Elektrikář vše připraví a provede případné úpravy rozvaděče. Jako jeho výrobce pak vystaví patřičné dokumenty potřebné k jeho dalšímu bezpečnému provozování. vám do budoucna zůstaně alespoň bezpečné zařízení k dalšímu možnému používání.
Jak dlouhé je dlouhodobé používání? Vlastní přípojka se už řeší (já ji nezařizuji a nevím jak to probíhá), ale pravděpodobně nebude hotová z hodiny na hodinu. Tento rozvaděč hodláme použít maximálně měsíc (opravdu nevím jak dlouho bude trvat zřídit tu přípojku). Do té doby budou zahájeny lehčí práce a bez energie se dneska nikdo neobejde (mám vyhlášku 50/78 Sb, ale pouze dle § 5, i tak raději zavolat kvalifikovaněj ší osobu? Proto jsem taky psal že nehodlám riskovat úraz.).
Nevim jak bych takovou fotku pořídil, bylo by jich nutno více a k nim popis. Jedna fotka by zabrala jen rozložení jističů, chrániče a elektroměru. Zapojení chrániče s rozdělením PEN až za ním jsme ještě neviděl. Máte nějaké schéma podle kterého bych takové zapojení pochopil?
Citace: Vít Rotrekl 10.04.2011, 08:14
To myslíte vážně? Použít PEN v pohyblívém přívodu? (norm). Tahle úloha má dvě řešení. Koupit 5-ti žilový kabel a přebouchat zapojení rozvaděče, jak napsal NetRat. Nebo jak napsal kol. Swarz. tj Zapojit v přívodním kabelu L1,L2,L3 a N a uzemnění udělat jen u rozvaděče. Ale pozor tady bude nutné to uzemnění změřit!! Ale přebouchání rozvaděče vás stejně nemine.
Šlo by udělat něco podobného co jsem naznačil ve schématu? Přímo v rozvaděči (jak jsem si ho prohlížel) by pak stačilo jen odpojit nebo přesunou pár drátů a přidat svorku pro PE.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana