Jak připojím stavební rozvaděč TN-C z rozvaděče souseda TN-S?
NetRat:
Na nezastavěném pozemku bude pomalu budován nový rodinný domek.
Máme starší, ale poměrně nedávno ještě používaný stavební rozvaděč.
Majitelé sousedního pozemku jsou ochotní nabídnout připojení (za jejich elektroměrem, přímo do zásuvky 400V, schovaná v budově a bude do ní rozvaděč zapojen jen při práci).
Ovšem stavební rozvaděč má svorkovnici jen na L1, L2, L3 a PEN, zatímco přívod by byl s rozděleným PE a N (tedy už i s chráničem).
Lze tento stavební rozvaděč nějak zapojit?
Nechápu jak je připojen elektroměr v tom rozvaděči, má jen 3 svorky, ale zásuvky jak 400V tak i 230V.
(Pozn. v rozvaděči je také zapojený chránič, jakby taky ne, když musí. Jen nevím jak budou reagovat dva chrániče za sebou)
Ve škole jsme měli vše jen teoreticky a strašně mě štve, že prakticky to vypadá trochu jinak.
Lukáš Rotrekl:
Pozvat si někoho kdo to zvládá i prakticky. Nezbude nic jiného než rozvaděč přebudovat na TN-S....
Kamil Táborský:
Jelikož píšete,že je ve vašem rozvaděčí proudový chránič,tak by neměl být problém s předěláním na přívod pro TN-S.
N vodič ze zásuvky souseda povedete přes chránič a PE povedete mimo chránič.
Průměrný elektrikář si s tím jistě poradí.
Co se týká 2 chráničů zapojených v serií se stejnými parametry,tak vám při poruše s největší pravděpodobnos tí budou padat oba dva :(
Lukáš Rotrekl:
A pokud jeden, tak ten blíže ke zdroji..
NetRat:
Díky za odpovědi.
Již jsem dělal rozvody v bytě a byl u montáže rozvaděčů, ale vše bylo jen 1f. Takže si šroubovákem oko nevypíchnu :D, ale přeci je znát méně zkušeností. Rozhodně se nebudu pouštět do něčeho co mi nebude zcela jasné, bezpečnost na prvním místě. Jestli jsem tedy pochopil správně. V tom rozvaděči je hlavní svorkovnice pro L1-3 a PEN, ale zásuvky na ní jsou s 5. zdířky (TN-S). Takže se v tom rozvaděči PEN rozděluje na PE a N. Stačí rozdělení zrušit a k svorkovnici s PE přivést PE z přívodu a zbytek zapojit stejně, fáze na fáze a N z přívodu do svorkovnice s označením PEN (kde označení tedy už zůstává jako pozůstatek)? Stále nechápu jak probíhá v tomto rozvaděči měření spotřeby. Vypadá to jako by se měřilo pouze na jedné fázi (elektroměr má jen ty tři svorky), ale zatím vždy jsem vyděl pro 3f elektroměry s min 7 svorkami (2 pro každou fázi + pro N) nebude s tímto také problém?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana