Je možné ohřívat bojler fotovoltaikou?
Michael Tejčka:
Jste si, pane Svejkovsky jist tim, ze ve dne se proda distributorovi kWh za par haliru a vecer se kupuje od distributora za nekolik korun? Vazim si Vas jako odbornika, rad ctu Vase prispevky, ale s timto nemohu jaksi souhlasit.
Distributori v soucasne dobe vykupuji kWh za vice nez 6Kc (u elektraren pripojenych do konce lonskeho roku to bylo 12Kc , nepocitam zdaneni), prodavaji za podstatne mene, z toho mi vychazi pouze jedine: vubec bych to neresil.
Prebytky prodam za stale pekny peniz distributorovi, ktery je povinnen je vykoupit a pak si od nej zpet nakoupim za peniz mensi co potrebuji k provozu.
Slava zelenemu bonusu a bursikove zelenemu fasismu!
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Michael Tejčka 28.03.2011, 20:06
Jste si, pane Svejkovsky jist tim, ze ve dne se proda distributorovi kWh za par haliru a vecer se kupuje od distributora za nekolik korun?
Naprosto jistý. Mezi výrobcem a odběratelem je čistě obchodní stav. Koupí ho od vás za 0,8 Kč, prodají za 5 Kč (neznám aktuální ceny). To nemá nic společnýho se zeleným bonusem, který je vyplácen vždy a za celou vyrobenou energii. Pokud se nad tím zamyslíte, pochopíte, proč je výhodnější veškerou vyrobenou energii spotřebovat.
Roman Šafránek:
Přesně tak. Výdělek FVE se skládá v podstatě ze 2 položek:
- zelený bonus, dostanete za každou vyrobenou kWh a je to těch 6 nebo 12 kč nebo koli to vlastně bylo. Měří se a fakturuje podle elektroměru, který je přímo u FVE (takže počítá opravdu vše, co se vyrobí). Takhle dostanete zelený bonus, odměnu za ekologickou výrobu... ale NE ZA ENERGII, kterou jste vyrobil (a to je trošku vaše věc, co s ní uděláte)
- samotná silová elektřina - její množství se měří pomocí 4kvadrantního elektroměru (ten dá distributor místo původního) a z něj se odečte, kolik energie odteklo z vašeho domu. Je na vás, aby jste to co odteklo někomu (nějakému obchodníkovi) prodal. Když budete hledat, najdete někoho kdo vám dá třeba 1kč/kWh
a potom:
- pokud nahříváte bojler v době, kdy FVE vyrábí a energie by odtékala do sítě (mimo dům) "okrádáte se" o cca 1kč/kWh kterou by vám jinak zaplatil nějaký obchodník s energií
- pokud nahříváte bojler v noci (to FVE nevyrábí) na "nízký tarif", platíte třeba 2kč/kWh
- pokud by jste nahříval bojler třeba ráno kdy už nemáte nízký tarif ale FVE nevyrábí (nebo vyrábí málo na to, aby bojler uživila), zaplatíte třeba 5kč/kWh
No a teď jde o to udělat to tak, aby se bojler zapnul ve dne, kdy svítí sluníčko a FVE vyrábí (to potom spotřebováv energii v hodnotě cca 1kč) ale zárovň si pojistit, aby se nenahříval v okamžiku, kdy FVE nebude vyrábět nebo bude vyrábět málo (zataženo, zasněžené panely...), protože to by potom bojler spotřebovával energii v hodnotě 5kč a veškerá úspora by byla za chvíli pryč
Michael Tejčka:
2JS: omlouvam se, neuvedomil jsem si ze se jedna o dve odlisne polozky.
Btw to by mohlo zaridit nejake sikovne citlive stmivaci cidlo v kombinaci se stykacem, ne?
Krýdl Petr:
To Šafránek : v podstatě máte s vysvětlením pravdu, jen bych uváděl, že energie, která není spotřebovaná se dodává do distribuční sítě ve formě tzv. přebytku. Záleží na tom, jakého máte distributora a jakou máte smlouvu a zda vám tento přebytek odkoupí, nebo jej dodáváte do sítě zdarma.
To Tejčka : realizace přes stmívací čidlo asi není to pravé ořechové. Pro kolegu z práce jsem max. využití vyrobené el. energie z FVE řešil pomocí proudových relé a stanovení limitních podmínek provozu buď bojleru, nebo přepínání pro ohřev nádrže podlahového topení. Jako doplněk mám realizováno ještě jedno proudové relé v bytovém rozvaděči na zásuvkový okruh, a jeli žádána potřebná zátěž např. varná konvice, tak je tato energie z FVE spotřebovávána zde. U kolegy toto zapojení běží na domku už asi ve 2-měsíčním zkušebním provozu, a zatím to vypadá, že se záměr podařil.
Poznámka : když jsem si toto provedení chtěl vyrobit pro sebe na svém vlastním domku (dříve nebyly peníze) a zřídit si malou FVE , tak jsem se asi před měsícem vrátil z E-ONu se zprávou, že jsou všechny žádosti o nové připojení FVE předem zamítnuty minimálně na 2 roky. prý neví co vymyslí Němci a jak to dopadne v Německu s atomem.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana