Je možné ohřívat bojler fotovoltaikou?

<< < (4/4)

Lukáš Rotrekl:
Pokud se má využít FVE s maximální efektivitou, bude to stát samozřejm ě nějaké peníze...
osobně bych viděl řešení dvě možná:
buď bude mít elektroměr od distributora 485 nebo nějakou jinou komunikaci, vytáhnu si z něj údaje do PLC a pak v několika stupních budu odpínat zátěž... Podle toho co budu chtít zobrazovat, tak jsem někde na cca 10 000,-Kč za materiál, montáž bych tipoval tak do 5000Kč a pak vývoj SW.

V druhé variantě místo komunikace v elektroměru použiji nějaký multimetr s komunikací takže mě k ceně přiskočí cca 10 000,-Kč za multimetr a proudový trafa...

Pak už záleží co v domě mám a jak efektivně to dokážu ovládat... V každým případě určitě spotřebovat co největší část výroby FVE, ale tato spotřeba musí být efektivní.. např ohřát vodu v zásobníku na 80st, pak ji nevyuzít a nechat zchladnout na 40 je zbytecny a radsi jsem ty kWh mohl prodat...

Mam ted rozdelany barak, kde sice z FVE asi nakonec sejde, ale bylo vymysleno, ze FVE se bude pouzivat (resp. pri chodu FVE) prave k ohrevu TUV tepelnym cerpadlem, chod filtrace bazenu a biotopu (s tim ze se bude pocitat cas behu, tak aby se za den dosahlo pozadovaneho probehu) a podobny dalsi serepeticky...
Samozrejme pokud by se mel prebytek dodat zdarma, tak je lepsi jej spotrebovat, i kdyz by to nemelo byt uplne efektivni...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana