Je možné ohřívat bojler fotovoltaikou?
A.Z:
Bude fungovat napájení -ohřev- zásobníku vody s 2,2kW el. tělesem fotovoltaickým i panely o výkonu cca 6kW?
Mám na mysli jestli bude probíhat (i pomalejší) ohřev vody při menším slunečním svitu - např. při oblačnosti a výkonu kolektorů třeba 0,5 - 1kW...
Jiří Schwarz:
Musíme vycházet z jedné důležité věci:
Jak si to představujete připojit?
Bojler s výkonem (příkonem) 2,2kW by měl být připojen na napětí 230V a bude odebírat cca 10A (přibližně, tady nejde o absolutní přesnost výpočtu)
Když budete mít střídač, který bude dávat 230V a maximálně kolem 25-30A, dokud bude odběr bojleru menší, neděje se nic, jen energii nevyužijete.
V okamžiku, kdy bude "požadavek bojleru na odběr" vyšší, než je okamžitý výkon panelů, záleží na tom, jaký střídač použijete.
"Inteligentní" střídač dokáže synchronizovat svoji frekvenci s frekvencí sítě a upravit svoji činnost tak, aby při správném napětí dodával do sítě právě tolik, kolik je schopen vytvořit z fotovoltaickéh o zdroje, pokud bude klesat sluneční svit, bude se snižovat proud a tedy i dodaný výkon.
Při ostrovním režimu by vám to musel vysvětlit výrobce konkrétního střídače jak má řešenou regulaci a ochranu, mám strach, že běžné střídače s takovým režimem moc nepočítají.
Jirka Š. Svejkovský:
1) Běžné střídače ostrovní režim neumí. Pokud byste chtěl spojit tento střídač se sítí distributora, musíte mít standardní povolení, jako každý jiný provozovatel FVE.
2) Střídače, které umí "ostrov" podléhají podobným předpisům. Musíte zaručit galvanické odpojení zdroje od sítě distributora.
Při současných cenách střídačů je návratnost naprosto vyloučená. To už byste mohl žádat o některý z programů OZE se vším všudy.
Pan/paní A.Z. měl zřejmě na mysli přímé zapojení panelů na topnou spirálu. Asi by to možné bylo. Jenom je nutné dát pozor na napětí na panelech. Nesmí překročit cca 300V, na které je zařízení dimenzováno. To na pár panelech přešvihnete snadno, lze to ovšem poladit vhodnou serio-paralelní kombinací.
Dál je třeba pořešit vypínání, jedná se o stejnosměr a s tím se váží určité problémy při vypnutí.
Ještě mě napadá, že pokud byste měl v ohřívači na spirálách obě napětí, dojde ke galvanickému spojení sítě DC z panelů a AC z distribuce a to se síti líbit nebude.
Panely už máte, nebo je to úvaha? S jedním kolegou jsme uvažovali o využití fototermických panelů. Teplé médium z panelů by předehřívalo vodu v zásobníku, když nejsme doma (přes den) a topné těleso by pouze vodu "dohřálo" při příchodu domů. Nějaká regulaco okolo by být musela, ale cenově by to vyšlo určitě příznivěji.
Mirek_CB:
Určitě ekonomičtější jsou solární kolektory na ohřev vody. Vyrábět elektrickou energii a pak ji přeměňovat na teplo není ekonomické a i praktické. Na jedné výstavě jsem viděl kombinaci elektrického a termického systému dohromady.
A.Z:
(poklona) za reakce
Jsem instalatér -topenář a řeším klienta, který má stávající systém fotovoltaiky o výkonu do 6kW. Bylo doporučeno -firmou která mu fotovoltaiku montovala- využití energie pro ohřev bojleru -jako předehřev pro stávající kotel s průtokovým ohřívačem.
Byl jsem požádán, abych tuto možnost prověřil. Stávající kotel tuto variantu vylučuje, teď už se řeší "jenom" jestli to technicky umožňuje fotovoltaika. Osobně bych nechal vyjádření na dodavateli systému a ten ať následně vyřeší samotné zapojení.
Zvažujeme vsazení třícestného ventilu na studenou (pitnou) vodu -v případě nedostatku tepla v nádrži by se voda ohřívala přes průtokem přes plynový kotel.
Těleso by ale muselo být zapojeno jak píšete "ostrovně" aby nebralo energii přes elektroměr -jinak by to asi postrádalo smysl.
Díky
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana