Jak vypočítat jištění jednotlivých obvodů?
Lukáš Horálek:
(poklona) mockrát za vaše odpovědi. ;)
Jirka Š. Svejkovský:
Když se podívám na montážní pokyny jisté taneční řady zásuvek, píše se tam o průřezu 1,5 až 2,5 mm. Cpát tam čtyřku těmto pokynům odporuje a výrobce nebude ručit za deklarované vlastnosti.
Nadčasový může být design, ale ne prováděcí předpis.
Milan Hudec:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 09.12.2010, 16:13
Když se podívám na montážní pokyny jisté taneční řady zásuvek, píše se tam o průřezu 1,5 až 2,5 mm. Cpát tam čtyřku těmto pokynům odporuje a výrobce nebude ručit za deklarované vlastnosti.
Nadčasový může být design, ale ne prováděcí předpis.
Souhlas, akorát bych rád viděl od výrobce předváděcí vzorek na tu 1,5 (bez toho, že přihnu opěrný plíšek, nebo, že na drátu provedu oko/půloko tam alespoň mě moc nedrží) , netvrdím, že čtyřka je úplně ideální - ještě bych tak dva roky počkal, až ji výrobci ztenčí, pak bude úplně akorát.
P.S.
Výrobce zásuvek má dle mého názoru namysli skutečný průřez vodiče, nikoli průřez odvozený od jeho vodivosti.
Dobiáš Miroslav I.:
Citace: Lukáš Horálek 09.12.2010, 16:12
(poklona) mockrát za vaše odpovědi. ;)
Neděkujte nemáte moc za co. Ze žádných uvedených příspěvků není patrna odpověď na váš dotaz. Snad s vyjímkou odkazu na příslušnou normu. To však nestačí. V současné době skutečně při návrhu zařízení ( i v domku) musíte provést výpočty, kterými prokážete bezpečnost tohoto zařízení. Trochu je mě podezřelé, že ve škole před zadáním úkolu, jste pravděpodobně látku, jak dojít k výsledkům neprobírali. Alespoň mě k tomu vede úvaha po přečtení dotazu. Ale nechť z toho něco máte. Při návrhu zařízení je dříve uvedená norma jistě dobrým vodítkem. Zde můžete použít tabulky k prvotnímu návrhu obvodů. V následných krocích, se ale výpočtů nevyhnete. Potřebujete znát parametry v připojovacím místě /např. impedanci smyčky (nejlépe v komlexním tvaru), napětí, předřazený úbytek napětí v procentech, parametry uzemňovací soustavy (především pozici zemničů)/ Od těchto parametrů potom vypočítáváte parametry elektrického zařízení v domku. Např. Impedanci smyčky na koncích jednotlivých vývodů, úbytek napětí v jednotlivých obvodech, oteplení obvodů při přetíženích a zkratech, dovolené zatížení obvodů atd. K vypočítaným parametrům potom teprve můžete přiřadit jistící prvky. Budete samozřejmě potřebovat vypínací charakteristik y těchto prvků, parametry použitých vodičů, uložení těchto vodičů v jednotlivých trasách atd. Vše je řešeno v soustavě norem pro elektrotechnik u.
Výsledky výpočtů je potom potřebné seřadit do přehledné tabulky, čímž vznikne jakýsi průkaz bezpečnosti zařízení.
Je to nutné, protože ne vždy vyjde osazení přístrojů, jak je prvotně navrhováno. Např. při situování domu na konci vedení nemusí vyhovět impedance smyčky a požadované vypínací časy pro odpojení poruchy budou dlouhé, nebo naopak při situování domu v těsné blízkosti distribuční trafostanice nemusí vyhovět zkratová odolnost zařízení atd.
Vzhledem k tomu, že jste student , mně ale připadá, že je to trochu silná káva. Zajímalo by mě, jak jste vlastně na škole připravován, pro samostatný návrh. Z Vašeho dotazu bohužel usuzuji, že to nebude dostatečné.
Kamil Novák:
Citace: Dobiáš Miroslav I. 09.12.2010, 18:37
..., čímž vznikne jakýsi průkaz bezpečnosti zařízení.
A já už myslel, že průkazky máme, alespoň pro letošek, za sebou. Takže znovu dokola? >:D
Vzhledem k tomu, že jste student , mně ale připadá, že je to trochu silná káva.
Z debat, které jsme zde na toto téma již párkrát absolvovali usuzuji, že je to silná káva nejen pro studenty. :(
Zajímalo by mě, jak jste vlastně na škole připravován, pro samostatný návrh. Z Vašeho dotazu bohužel usuzuji, že to nebude dostatečné.
Souhlas. Jestli je zde uváděné zadání opravdu celé, tak by mne zajímalo řešení pana profesora. :-\
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana