Může se u spotřebiče tř. II vyměnit pouze vidlice?
Jan Kelbich:
No, je dobře, že se to tu objevilo. V tomhle je i podle mě norma divná. Když to rozeberu, tak :
tř. I - zde by to polde mě naopak smysl mělo (když se v tom vrtá laik, má co zkazit), ale norma nerozebírateln ou vidlici nevyžaduje.
tř. II - zde ten požadavek normy nechápu. I když se do výměny pustí laik, tak ať už se bude snažit jakkoliv, tak, myslim si, na tom nic nezkazí fatálním způsobem, není dost dobře co (zvláště u 1f spotřebičů).
tř. III - zde to má myslím dosti velký význam, norma to (správně) vyžaduje, ale v praxi jsem nerozebírateln ou vidlici pro mn ještě neviděl (zkuste ji sehnat - typy K, L). Takže na spotřebičích jsou v reálu rozebíratelné.
No, čož takhle vyvinout úsilí o změnu normy (tak, aby měla dobrý smysl) ?
Jinak k otázce, řešil bych to podle situace (asi podobně jako p. Zdenek2752). V práci, kde jsou nutné pravidelné revize, tak vyměnit tedy celou šňůru, doma bych to neřešil. Nic fátálního v tom nevidím.
raj:
Citace
ale v praxi jsem nerozebírateln ou vidlici pro mn ještě nevidě
V pohodě jsem si je vozil ze SRN. Zacvakne se do sebe a není jak ji opět rozebrat.
Citace
No, čož takhle vyvinout úsilí o změnu normy ...
;D ;D (doh)
Milan Hudec:
1.maličkost, ale v normě by mohla být správně - název prodlužovací přívod coby jeden z druhů pohyblivých přívodů není definován v názvosloví doslovně
2.úvod - mnohovýznamový - jak poznat, zda neohrožuje bezpečnost, když není proveden dle této normy bez možnosti odkazu na normy jiné - opět slovíčkaření
3.čl. 4.1.1. - rádio nemohu napájet z násobného zásuvkového panelu?
4.čl. 5.3.2. - při doslovném dodržování mohu vyrobit prodlužku pro třídu II, ale s kabelem o větším počtu žil než dvě.
atd, atd.
Jan Kelbich:
Citace: Zdenek Rajmont 05.12.2010, 17:06
V pohodě jsem si je vozil ze SRN. Zacvakne se do sebe a není jak ji opět rozebrat.
Dobrý tip. Mají je tam běžně, nebo v nějaké spec. prodejně ? A jak tomu v Německu říkají ?
Teď mě napadá - to by mohlo tazateli pomoci : Takové provedení vidlic pro nn (250 V, 2,5 A~) jsem před několika lety viděl v Praze v prodejně EPA v Lidické ulici.
Jiří Buben:
Měnit celou šňůru.
Proč?
Důvod uveden v ČSN 34 0350 ed.2 článek 5.3.2. Cituji:
"Pohyblivé přívody pro el. předměty třídy ochrany II nebo III mají být opatřeny vidlicí a pohyblivou zásuvkou předepsaného vzoru neoddělitelně (nerozebirateln ě) spojenými s kabelem nebo šňůrou."
Přičemž slovo neoddělitelně je dle mého soudu primární.
článek 3.16 téže ČSN.
"neoddělitelná vidlice nebo neoddělitelná pohyblivá zásuvka
vidlice nebo pohyblivá zásuvka jejíž výroba je dokončena nalisováním izolačního materiálu kolem předem smontovaných částí a kolem vývodů ohebného kabelu."
pojem nerozebirateln á je vysvětlen v článku 3.15 té samé ČSN. Zde se hovoří opět o smontování výrobcem a kompaktní jednotce nebo celku.
Citace: Jan Kelbich 05.12.2010, 16:51
tř. II - zde ten požadavek normy nechápu. I když se do výměny pustí laik, tak ať už se bude snažit jakkoliv, tak, myslím si, na tom nic nezkazí fatálním způsobem, není dost dobře co (zvláště u 1f spotřebičů).
Tak to jste asi ještě neviděl u vrtačky II třídy vyměněnou vidlici kde fáze byla zapojena dobře, ale střední vodič byl zapojen na svorku PE. Při zapnutí spotřebiče se proudový chránič samozřejmě poroučel do vypnutého stavu a najednou se volal odborník.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana