Může se u spotřebiče tř. II vyměnit pouze vidlice?
Jan Kelbich:
Citace: Milan Hudec. 05.12.2010, 17:19
4.čl. 5.3.2. - při doslovném dodržování mohu vyrobit prodlužku pro třídu II, ale s kabelem o větším počtu žil než dvě.
Mám raději prodlužku vyrobenou ze šňůry :) (no jo, zase slovíčkaření, já vím ;) )
Milan Hudec:
Citace: Jan Kelbich 05.12.2010, 17:26
Mám raději prodlužku vyrobenou ze šňůry :) (no jo, zase slovíčkaření, já vím ;) )
Pozor, kabelovky nazývají šnůry jako kabely.
Milan Hudec:
Citace: Jiří Buben 05.12.2010, 17:23
Měnit celou šňůru.
Proč?
Důvod uveden v ČSN 34 0350 ed.2 článek 5.3.2. Cituji:
"Pohyblivé přívody pro el. předměty třídy ochrany II nebo III mají být opatřeny vidlicí a pohyblivou zásuvkou předepsaného vzoru neoddělitelně (nerozebirateln ě) spojenými s kabelem nebo šňůrou."
Přičemž slovo neoddělitelně je dle mého soudu primární.
článek 3.16 téže ČSN.
"neoddělitelná vidlice nebo neoddělitelná pohyblivá zásuvka
vidlice nebo pohyblivá zásuvka jejíž výroba je dokončena nalisováním izolačního materiálu kolem předem smontovaných částí a kolem vývodů ohebného kabelu."
pojem nerozebirateln á je vysvětlen v článku 3.15 té samé ČSN. Zde se hovoří opět o smontování výrobcem a kompaktní jednotce nebo celku.
Tak to jste asi ještě neviděl u vrtačky II třídy vyměněnou vidlici kde fáze byla zapojena dobře, ale střední vodič byl zapojen na svorku PE. Při zapnutí spotřebiče se proudový chránič samozřejmě poroučel do vypnutého stavu a najednou se volal odborník.
Myslím, že se mýlíte, za podstatné vidím "předepsaného vzoru" - tj. pouze pro třídu II, "neoddělitelně mohu zapojit i třídu I.
Kamil Novák:
Citace: Zdenek Rajmont 05.12.2010, 17:06
V pohodě jsem si je vozil ze SRN. Zacvakne se do sebe a není jak ji opět rozebrat. ;D ;D (doh)
Dělají je i v Polsku. Bohužel v tomu odpovídající "kvalitě", takže při troše usilí je lze opět rozebrat. A to i opakovaně. (plc) >:(
Milan Hudec:
Citace: Kamil Novák 05.12.2010, 17:46
Dělají je i v Polsku. Bohužel v tomu odpovídající "kvalitě", takže při troše usilí je lze opět rozebrat. A to i opakovaně. (plc) >:(
Mě Polská nešla naopak dát dohromady, přitom na obale byl nápis od dovozové fy."i pro nezručné kutily".
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana