K čemu vlastně slouží bezpečná vzdálenost u hromosvodů?
Jan Alin:
Citace: Jan Hájek 09.12.2010, 19:38
Na co v této diskuzi o oddálených hromosvodech pro FVE zapomínáte, jsou svodiče přepětí resp. svodiče bleskových proudů v aplikaci, bez kterých by oddálený hromosvod zas tak dobře nefungoval, to ony srovnají potenciál mezi zemničem a DC/AC obvody.
Ano, kvalitní a dobře provedené svodiče bych v tomto případě považoval za řádově důležitější pro ochranu, než to, jestli je hromosvod oddálený, nebo slouží nosná konstrukce zároveň jako jímač. Ovšem tento názor mám jen v případě pole plné železa a fotovoltaiky.
RadekBeč:
Citace: Lukáš Rotrekl 09.12.2010, 16:32
Jen aby nedošlo k mýlce, mých zmiňovaných cca 200 000Kč bylo vč. uzemnění!
Jímače už byly v podstatě minimum. Myslím to tehdy vycházelo asi na 90 jímačů AlMgSi (možná pak investor chtěl i pozink) 4m délky. Bylo navrhováno pro LPSII.
Samozřejmě riziko nejde vyloučit, ale taky nemusíte pojišťovat. Ale měl bych obavu, že pojišťovna, pak nepojistí ani proti krádeži, aby nedocházelo k tomu, že panely poškozené bleskem, druhý den v poledne nebudou hlášeny jako ukradené...... .
Který investor by si nepojistil,že... Ano, pochopil jsem 200k za komplet. Mohlo to být fve cca 170kW? Ale pozor!
To co píše níže pan Fuk,že je konstrukce napojená na stejný zemnič... :-[
Tzn. udělat při odd jímačích i nové uzemnění a je to to co jsem psal,že cca 4m uličky mezi konstrukcemi s panely jsou asi málo :-\.
Svodiče jsou perfektní,ale málokdo toto zaplatí...
A elmag indukce při 2 m odstupu vychází již pěkně.
To Hájek: Vy budete zítra v Plzni na Cechu??
Jan Hájek:
Citace: Jan Alin 09.12.2010, 21:07
Panel se tak dostane do pozice vrabce sedícího na drátě kterému někdo podal vzdálenou nulu izolovanou na ? 4kV ?
Ne, ta vzdálená nula bude mít díky svodičům stejnou hodnotu.
Stejně jako vše v přírodě, má i tak strmý impuls jako je blesk svůj náběh, vlnu 10/350 µs, tedy narůstá proud a protože se odpor zas tak moc nemění tak i napětí, takže než tam budou ty 4kV, měl by svodič již otevřít, pokud není moc daleko a napětí není vyšší o úbytek na jeho délce.
Jan Alin:
Citace: Jan Hájek 09.12.2010, 21:51
Ne, ta vzdálená nula bude mít díky svodičům stejnou hodnotu.
Stejně jako vše v přírodě, má i tak strmý impuls jako je blesk svůj náběh, vlnu 10/350 µs, tedy narůstá proud a protože se odpor zas tak moc nemění tak i napětí, takže než tam budou ty 4kV, měl by svodič již otevřít, pokud není moc daleko a napětí není vyšší o úbytek na jeho délce.
Souhlasím, jen by musel ten svodič být přímo u panelu, bylo by to asi ideální řešení.
Jak jsem již psal, nevím kde a jak jsou běžně zapojeny svodiče přepětí u pole fotovoltaickýc h panelů, mám osobní averzi vůči fotovoltaice (tedy spíš k způsobu jakým se u nás používá, technologie samotná je docela zajímavá) tak informace o ní ke mě lezou jen ztuha a jaksi proti mé vůli. o:-)
Jan Hájek:
Citace: Jan Alin 09.12.2010, 22:07
Souhlasím, jen by musel ten svodič být přímo u panelu, bylo by to asi ideální řešení.
Ano, u každého junction boxu.
Pokud chcete nepřítele porazit, musíte ho znát lépe než on sám sebe.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana