K čemu vlastně slouží bezpečná vzdálenost u hromosvodů?

<< < (9/10) > >>

Jan Alin:
Citace: Jan Hájek  09.12.2010, 22:38

Ano, u každého junction boxu.
Pokud chcete nepřítele porazit, musíte ho znát lépe než on sám sebe.

"Junction box" mě v prvé chvíli zaskočil, že je to prostě instalační krabice, v tomto případě s příslušným krytím, pokud mě můj translátor neklame.  ;)

Pak ovšem opravdu nevidím výraznější důvod dělat oddálený hromosvod. Pomocný jímač na konstrukci která je spojená na zemnič musí udělat prakticky tu samou službu.

Jan Hájek:
Ano, ale pak by to musel být svodič bleskových proudů, no a to by bylo o dost dražší než oddálený jímač, navíc ochranná úroveň svodičů bleskových proudů bývá vyšší, než izolační pevnost panelu.

Jan Alin:
Citace: Jan Hájek  09.12.2010, 23:07

Ano, ale pak by to musel být svodič bleskových proudů, no a to by bylo o dost dražší než oddálený jímač, navíc ochranná úroveň svodičů bleskových proudů bývá vyšší, než izolační pevnost panelu.

Pokud mám oddálený jímač jako na původním obrázku a ten vede hned u paty konstrukce na zemnič který je spojen zase s konstrukcí tak jsem přesvědčen že rozdíl potenciálů mezi konstrukcí a vnitřkem panelu je prakticky stejný. Jde o energii kterou musí svodič zvládnout. Tady by oddálení jímače mohlo opravdu mít nějaký smysl, k průrazu dojít může ale energie na svodič bude zřejmě menší. Je to tak?
Zbývá tedy už jen vysvětlit blesku kam ano a kam ne.

Jan Hájek:
Už se to tu probíralo. To vyrovnání potenciálu u panelů bude v případě oddálených jímačů pouze napěťové, přes svodič poteče pouze malý proud. Pokud by tam oddálený hromosvod nebyl, poteče svodičem bleskový proud.

Milan Selezan:
Jimače musia byť pri zemi určite prepojené so stojinami. Praktické skúsenosti z niekoľkých FVe 1MW na strednom Slovensku sú, že skutočný zemný odpor stojin (stojiny sú cca 1,5m v zemi ,  FeZn cca 200x200 každé 2m a miestami aj bližšie, vzájomne priečne prepojené nosnými konštrukciami)  je 0,3 - 0,4 Ohm. Takže aby sme docielili taký zemný odpor pre jímače samostatnou zemniacou sústavou by bol technický nezmysel. Z uvedenej fotky vidím tiež že to nie je Dehn, ale z fotky to vyzerá že splní účel poisťovni, aj keď to nie je súťaž krásy. Niektoré blaskozvod majú, niektoré nie, ale cena bleskozvodu vychádza šialene drahá. Vzdialenosť 20 cm je podľa skúsenosti OK.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana