Mohu napájet pětivodičovým kabelem tři zásuvkové obvody 230V?

<< < (8/9) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Zdenek Hejčl  01.12.2010, 21:26

To Fuk Tomáš:
Logika věci je v tom, že pokud je N označen na první pozici nebo poslední je to jedno, stejně nebude mít přiřazené číslo.
Další svorky v řadě budou označeny 1,3,5 a není co řešit.

Pokud je N vyznačen, tak není co řešit.
Měl jsem na mysli situaci, kdy N vyznačen není (viz ten 4P jistič Schneidera) a tam pak žádná logika nefunguje - kterýkoli vodič lze zapojit na kterýkoli pól.

Zdenek Hejčl:
To Fuk Tomáš:
Ano, lze připojit jakokýliv pól, ale logicky bych upřednostnil pro fáze přívodní svorky 1,2,3.  ;)

Ižák Ctibor:

Takže odpověď na otázku pana Luníkovského je "Mohu napájet pětivodičovým kabelem tři zásuvkové obvody 230V?" je dle normy ČSN 33 2000-5-52 nemůžete.

Odpoveď v tejto podobe je myslím špatná. Veď takmer každý rozvadzač je pripojený päťvodičom a z neho sú ťahané zásuvkové obvody.
Čo sa týka prúdu nulovým vodičom ,  podľa môjho názoru bude tento prúd najväčší, pokiaľ bude zaťažená len jedna fáza. Najmenší,(až nulový) prúd potečie nulovým vodičom pri ideálne rovnomernom zaťažení všetkých troch fáz. Pokiaľ budu zaťažené  Fázy akokoľvek nerovnomerne prúd nulovým vodičom vždy bude menší, ako najväčší prúd v jednej fáze. Nechcem teraz špekulovať o špičkových prúdoch niektorých elektroník ,lebo tu bola reč hlavne o tom ,či to nulový vodič znesie. Podľa mňa  áno.
Celkom možné, že sa mýlim. Ak áno ,  budem rád, ak mi to niekto vysvetlí tak, aby som to vedel pochopiť ,  lebo človek sa učí do smrti.

Martin Mlkar:
Citace: Jan Vykoupil  01.12.2010, 14:47

Tak mi z tech. podpory Schneider odpověděli, že je žádná aplikace 4p provedení nenapadá a že to zřejmě zákazníci (nesprávně, jak se ukázalo) asi používají pro to jištění N vodiče. Nicméně si myslím, že to není zrovna seriózní přístup výrobce a že by min. mohli do katalogu uvést poznámku, že 4. pól nesplňuje požadavky pro vypínání N vodiče. Málokterý uživatel zná předmětové normy pro výrobky a může se pak mylně domnívat, že je může použít, tak jak se to nabízí a přitom to není možné.

Tak to si dělá schneider asi legraci ne? Na obrázku je kombinace 4P dle katalogu Schneider "něčeho" co asi není jejich a chráničové spouště Schneider Vigi C60. Asi to tedy znamená, že 4P chráničové spouště jsou potom také zbytečné.....

Martin Mlkar:
Citace: Jan Vykoupil

Tak jsem šel zase přímo ku prameni, zavolal jsem na tech. podporu Schneider, k čemu jsou použitelný ty jejich 4P jističe bez rozlišení N svorek a nebyli mi schopni odpovědět. Nejdřív tvrdili, že pro ten N pól, ale z toho jsem je na základě zmíněného požadavku normy vyvedl. Prý se to pokusí zjistit a ještě se mi ozvou...

Tak mi z tech. podpory Schneider odpověděli, že je žádná aplikace 4p provedení nenapadá a že to zřejmě zákazníci (nesprávně,  jak se ukázalo) asi používají pro to jištění N vodiče. Nicméně si myslím, že to není zrovna seriózní přístup výrobce a že by min. mohli do katalogu uvést poznámku, že 4. pól nesplňuje požadavky pro vypínání N vodiče. Málokterý uživatel zná předmětové normy pro výrobky a může se pak mylně domnívat, že je může použít, tak jak se to nabízí a přitom to není možné.

Oni zákazníci to tedy používají nesprávně? A Schneider to používá správně... viz. obrázky + můj předchozí příspěvek.
Tak nevím jestli člověk, který odpovídal na dotaz pana Vykoupila byl ten správný. A nebo jsem trouba já a neumím číst z katalogů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana