Jak správně nazvat a označit vodič, který slouží jako PEN i PE?
Martin Mlkar:
Pánové děkuji (poklona).
Vodiči PE nesmí tedy téct pracovní proud a připojit vodič PEN na N se také nesmí neboť může být spínán.
Dokreslil jsem schémátko (bez jištění, vypínačů, ...) a v tomto případě, kdy je osvětlení č.2 zapojeno proti normě, může být na kostře motoru pracovní proud......
Pánové prosím neberte mě teď jako provokatéra, pro zábavu se zde určitě neptám ale proč vodičem PE nesmí téct pracovní proud. Co se může stát, když vodičem PE poteče pracovní proud (surprice)?
Jirka Š. Svejkovský:
Může vzniknout úbytek napětí a ten může být zavlečen na chráněnou neživou část.
Někdy se to dělá tak, že v rozvaděči je pouze přípojnice PEN a z ní odcházejí vodiče PE a N. Toto řešení není ideální a provádí se u rekonstrukcí, kde se přechází z TN-C na TN-S. Pro revizáka je to docela peklo. Vždy je rozumnější z PEN napojit svorkovnici PE a svorkovnici N.
Jan Vykoupil:
Takto to být dle informací v diskusi nemůže. Takže řešení:
N vodič přívodního kabelu do rozvaděče na koncích označit ZŽ páskou (či jinak) a připojit ho v napájecím rozvaděči (kde předpokládám bod rozdělení PEN na PE a N) na svorku PEN. Tím se z něj stane prostý PEN vodič. PE vodič přívodního kabelu na koncích označit zase modře a obdobně z něj následným připojením na obou koncích na PEN svorkovnice vytvořit další PEN vodič. Dva PEN vodiče jsou víc než jeden a z hlediska norem to ničemu nevadí. Do rozvaděče přivádíte patřičně označené 2 PEN vodiče, zde je rozdělíte na N a PE a vše je v pořádku... Ikdyž to je trochu podivné a rozum to nebere, dělat TN-C, když už mám TN-C-S. Ale pokud máte z podružného rozvaděče napájeny staré obvody v TN-C, které se nebudou předělávat, jinak to nevyřešíte...
Pozn.: Toto řešení platí pouze, pokud vám ty 2 PEN vodiče v jednom kabelu dají dohromady průřez 10mm2
Petr Liskar:
Citace: Jan Vykoupil 29.11.2010, 12:36
PE vodič přívodního kabelu na koncích označit zase modře
Ochranný vodič značený zeleno-žlutou barvou se nesmí přeznačovat !!
Jan Vykoupil:
Citace: Petr Liskar 29.11.2010, 12:48
Ochranný vodič značený zeleno-žlutou barvou se nesmí přeznačovat !
Ale ale..., neříkám přeznačit, ale označit... Přečtěte si ČSN EN 60446 ed. 2, čl.5.3.3...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana