Jak správně nazvat a označit vodič, který slouží jako PEN i PE?
Jan Alin:
Citace: Martin Mlkar 28.11.2010, 23:32
zapojit např. žárovku 2 vodiče (L1,PEN)
To je marný. (cryi)
Michal Lužný:
Takže když mám soustavu TN-C-S (L1,L2,L3,N,PE) a chtěl bych za to zapojit např. žárovku 2 vodiče (L1,PEN) tak to nesmím.
A i kdybyste tak chtěl učinit, kde ten PEN vodič vezmete? Už tam přece není.
Martin Mlkar:
Citace: Michal Lužný 28.11.2010, 23:53
A i kdybyste tak chtěl učinit, kde ten PEN vodič vezmete? Už tam přece není.
Nemám :D
Chtěl bych pochopit co se stane, když se vodič PEN zapojí na vodič PE. Poruší se norma to je jasné :).
Črtnul jsem obrázek jak to být nemá a přemýšlím nad tím, proč je toto do normy zakotveno (tedy, že to být nesmí). Obrázek je bez jištění.
Můžete mě popostrčit prosím.
Jirka Š. Svejkovský:
Vodičem PE nemá téct pracovní proud. A vy ho tam tím 4x10 pošlete. Správně je to tak, že budete mít 2 samostatné přípojnice PE a PEN. U strojního zařízení to ovšem nelze (zákaz PEN kromě přívodu).
Radim Strycharski:
A navíc, pokud je někde ve schématu uveden CYKY 4Bx10 v síti TN-S, tak to nejspíš znamená, že jde v kabelu o vodič PE a ne o PEN. Např. pro zařízení, které N nepotřebuje.
No přemýšlím, přemýšlím co by se mohlo stát..... , co je špatně :'( Nechci a nebudu to nikdy dělat ale chtěl bych vědět proč je to špatně.
Extra vodič PE je od toho, aby nebyl zatěžován pracovním proudem. Připojení kostry na N nelze zase proto, že N může být spínán. Ukostřený pracovní vodič v síti TN-S tudíž nemáte kam připojit.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana