Jak správně nazvat a označit vodič, který slouží jako PEN i PE?
Martin Mlkar:
Citace: Milan Hudec. 28.11.2010, 16:55
Mýlíte se, pokud máte možnost mrkněte na ČSN 33 2000-1 ed.2, sítě tam jsou nakresleny a popsány
Koukám na to. Vždy jsem měl za to, že pokud přijde do rozvaděče TN-C (4 vodiče - L1,L2,L3, PEN) a provedu rozdělení vodiče PEN na PE a N tak soustavě kde jsem toto provedl se říká TN-C-S a dále potom už jen TN-S.
Ale ono je to jinak.
TN-C-S funkce středního a ochranného vodiče je v části sítě sloučena do jediného vodiče.
TN-C - funkce středního a ochranného vodiče je v celé síti sloučena do jediného vodiče.
TN-S - v celé síti se užívá odděleně vedeného ochranného vodiče
Takže oprava:
4 vodiče - TN-C
rozdělení soustavy TN-C-S
5 vodičů - TN-C-S
Zkuste mě trknout a dát příklad, kde jsou místa se soustavou TN-S?
Milan Hudec:
Citace: Fuk Tomáš 28.11.2010, 17:13
Nerozumím Vašim pochybám. Je to PEN. Slučuje v sobě funkci ochranného vodiče a funkci pracovního středního (nulového) vodiče.
To, že v části instalace využíváte jen jednu z jeho dvou sloučených funkcí, na tom nic nemění. Když máte na TNC přívod připojený spotřebič II. třídy, taky snad nemáte pochybnosti, že přívodní zeleno/žlutý drát je pořád PEN, i když někde využíváte jen jeho funkci N.
Díky za názor, "starost" mě dělá, že mám zeleno/žlutý jako budiž PEN, a po modrým drátu vedle teče co by mělo tect jen po tom zelenožlutým.
Asi je to tak dobře, ale ještě značení "myslíte,že jako ochranný vodič - "čistý ochranný vodič" pro novou instalaci může být označen coby PEN, tj. s modrou na koncích?
Milan Hudec:
Citace: Martin Mlkar 28.11.2010, 17:30
Koukám na to. Vždy jsem měl za to, že pokud přijde do rozvaděče TN-C (4 vodiče - L1,L2,L3, PEN) a provedu rozdělení vodiče PEN na PE a N tak soustavě kde jsem toto provedl se říká TN-C-S a dále potom už jen TN-S.
Ale ono je to jinak.
TN-C-S funkce středního a ochranného vodiče je v části sítě sloučena do jediného vodiče.
TN-C - funkce středního a ochranného vodiče je v celé síti sloučena do jediného vodiče.
TN-S - v celé síti se užívá odděleně vedeného ochranného vodiče
Takže oprava:
4 vodiče - TN-C
rozdělení soustavy TN-C-S
5 vodičů - TN-C-S
Zkuste mě trknout a dát příklad, kde jsou místa se soustavou TN-S?
Abych řekl pravdu,nevím (mimo úvah o UPS,přenosných generátorech a pod) , snad ve zdravotnictví??
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec. 28.11.2010, 17:34
...myslíte,že jako ochranný vodič - "čistý ochranný vodič" pro novou instalaci může být označen coby PEN, tj. s modrou na koncích?
Pokud je to už čístý PE (tzn. nemůže jím téci pracovní proud), tak asi těžko.
Ale asi těžko uvedete do doslovného souladu s normou řešení, které norma nezná - rozdělení PEN na PE a N tak, že každý z nich začíná v jiném rozvaděči. To je hodně veliký "bod" rozdělení :D
Obávám se, že podle normy by bylo jen řešení, kdy byste zatím, do dokončení rekonstrukce, až do toho podružného rozvaděče táhl TNC. (nemyslím, že by to bylo bezpečnější, ale bylo by to přehlednější).
Radek Červený:
Někde jste napsal, že elektriku má dělat elektrikář. Proč tedy máte do bytu pouze tři žíly? Soudím, že to je nedávno předělané podle té hnědé barvy fázové žíly. Copak snad už neplatí, že se hlavní domovní vedení má dělat třífázově? Myslím tím provedení, ne připojení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana