Co udělat se stejnosměrným napětím mezi PEN rozvodné sítě a zemí?

<< < (3/6) > >>

Petr Doležal:
Tak nějak si to představuji. Jeden vývod ze zemniče Zn, nazvaný v domě PE a druhý vývod z "výztuhového" zemniče na PEN, zprostředkovan ý přes půdu a uzemnění PEN.
V základech by mohl prostě být galvanický článek. Něco nám k tomu určitě řekne kolega Hájek. Já zatím přibalím pár slov z časopisu Elektro

Rozmahel Vladimír:
Neznáme místní podmínky okolí. Průmyslová zástavba nebo samota, kabelové sítě, trolej, nějaká katodová nebo anodová ochrana, atd...
Nejjednodušší by bylo zřídit vztažný zemnič / zarazit nějakou tyč / dostatečně vzdálený od obou uzemnění, zaručeně nespojený s ničím, pouze se zemí  :) a proti němu měřit oba vývody. Mám na mysli zavlečení po PENu.

Jaroslav Hasala:
Já tomu rozumím tak, že napětí je měřeno mezi vodičem PEN, který je v tomto případě "absolutní nula" a vývodem ze základového zemniče. DC napětí osobně přisuzuji elektrochemick ým vlivům mezi zinkem z povrchu FeZn pásoviny a zásaditým prostředím betonu, vpodstatě tedy velký galvanický článek.
Nikdy mě to nenapadlo měřit a zkoumat, je ovšem fakt, že už jsem si několikrát povšiml drobných jiskřiček po připojení HOP k PEN, i bez zatížení. Přisuzoval jsem to vyrovnávání potenciálů.

Jiným pohledem na věc je to, že toto je standardní řešení a pokud vím, k žádnému zaznamenatelné mu zhoršování kvality uzemnění nikde nedochází, jinak řečeno, asi to nebude tak "horké".

Jiří Schwarz:
Aby se uzemnění neovlivňovala, měla by být mezi nimi dostatečná vzdlenost. To může být i 15 nebo 20m.
Pokud si najdete místo, které bude prokazatelně alespoň 15 metrů od jiných "uzemnění nebo technických podzemních sítí",  očekávám, že naměříte minimálně podobnou hodnotu, spíše vyšší než zmíněných 240mV a to jak AC tak DC složku. A DC složka se vám bude měnit podle toho, jestli zapíchnete elektrodu z hliníku, mědi, oceli, pozinku,... (nebo starou stříbrnou vidličku...)
Napětí ve stovkách mV není nic mimořádného a je to dáno "stavem techniky"

Tomas M:
Citace: Rozmahel Vladimír  22.11.2010, 12:19

Stále nerozumím tomu určení 2 Ohmy. Odpor lze vypočíst za současného měření  napětí a proudu na něčem a podílem U/I. vám při průtoku proudu napětí zmizí.

2 Ohmy je odpor celé smyčky (vzdálené uzemění-neznámý zdroj-rozvodná sít-HOP-uzemení domu-zemina) určený jako podíl napětí naprázdno a proudu nakrátko.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana