Co udělat se stejnosměrným napětím mezi PEN rozvodné sítě a zemí?

(1/6) > >>

Tomas M:
Narazil jsem na poměrně zajímavý problém - mezi vodičem PEN rozvodné sítě a uzemněním v základech domu je cca 240 mV stejnosměrných, (mimo to i nějaké AC zvlnění ale to je nepodstatné),  každopádně DC složka je konstantí na nemění se. Doufal jsem že se jedná o velmi měkký zdroj - omyl! ampérmetr ukázal 120mA DC proud mezi PEN a zemí. To znamená 2Ohmy což je přibližně odpor uzemnění. To znamená že 240mV offset v rozvodné síti je velmi tvrdý, navíc má kladnou polaritu vůči zemi, to znamená že časem rozpustí uzemnění pod domem - elktrochemická destrukce zemniče nebude pomalá - tenhle malý proud přenese 1kAh za rok. Měřeno různými přístroji, různými metodami pro vyloučení chyby metody - stále přibližně stejná čísla.
Napadá někoho nějaké řešení? Setkal už se někdo s takovým problémem? Mě napadá pouze síť TT, ale tu mi nikdo moc nedoporučuje.

Vít Rotrekl:
 Co takhle vodič PEN spojit  přes svorkovnici HOP s uzemněním objektu?? Vyrovnají se potenciály a žádný proud nepoteče....

Fuk Tomáš:
Citace: Tomas M  21.11.2010, 21:22

mezi vodičem PEN rozvodné sítě a uzemněním v základech domu je cca 240 mV stejnosměrných

Jste si jist, že to není elektrochemick ý potenciál domovního zemniče? Jak a z čeho je ten zemnič udělaný? Základový železobeton? Armovaný čím? Z čeho jsou vývody?

Rozmahel Vladimír:
To mě připomíná pana Thevenina. Jenže Vaše napětí je naprázdno. Při měření proudu to napětí zmizí, jaký odpor je tedy vypočten? Musel by jste měřit napětí na těch zemničích. Fakt ale asi bude to, že tam něco je. Bylo by dobré zjistit stav a místo posledního uzemnění PEN sítě a tak jak uvedl.kol.Fuk i detaily zemniče domu. Řešením by mohlo být spojení uzemnění přes jiskřiště. To by ale mělo smysl pouze pro účel hromosvodu, objekt by byl TT.
Jenže dodržet v praxi 100% oddělení PEN od PE je obtížné. Ono se to může klemovat i jinudy, sítě, plyn, voda, atd...

Tomas M:
Citace: Vít Rotrekl  21.11.2010, 22:27

Co takhle vodič PEN spojit  přes svorkovnici HOP s uzemněním objektu?? Vyrovnají se potenciály a žádný proud nepoteče....

Když spojím HOP s PEN, tak se samozřejmě potenciál vyrovná ale protéká DC proud 120mA (jak popisuji v druhém odstavci) - naprvní pohled to vypadá OK, ale těch 120mA časem zlikviduje zemnič a dům bude bez zemniče, to je určitě špatně. Když se to nespojí tak zemnič 'přežije' ale nebude se dát udělat TN-C-S ale jen TT.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana