Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  JAKÉ DOKLADY? - živnosti, osvědčení, legislativa
| | |-+  Jakou sazbou jsou zdaněny revize bytů pro bydlení?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 3 Dolů Poslední příspěvky Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle nařízení vlády 194/2022 Sb. Podrobnosti zde!

Autor Téma: Jakou sazbou jsou zdaněny revize bytů pro bydlení?  (Přečteno 27817 krát)
Jiří Kučera
Neverifikovaný uživatel @1

« kdy: 17.04.2005, 10:41 »

Prosím - nevíte jakou sazbou jsou zdaněny revize bytů pro bydlení ? Dříve 5% potom 19% a po změně nového zákona o DPH jsem už mimo.  poklona  Kučera
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Michal Holub

« Odpověď #1 kdy: 17.04.2005, 14:33 »

Všechny revize 19%. Materiál a elektromotážní práce 5%.

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Mirek Karel

« Odpověď #2 kdy: 17.04.2005, 17:41 »

Pokud se jedná o byt je samozřejmě DPH 5 % a to jak na práci,tak na materiál.

Jaroslav Hasala
« Odpověď #3 kdy: 17.04.2005, 20:42 »

Všechny revize musí být účtovány s 19% DPH.

U elektromontážn ích prací prací by měl být prostor rozdělen na bytový a nebytový (např. garáž).

Ale zajímalo by mě jakou sazbou DPH má být účtována přípojka pro RD. Mám na mysli přívodní kabel (v zemi),  přípojkovou skříňku a elektroměrový rozvaděč.

Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Chránič je chránič!

« Odpověď #4 kdy: 17.04.2005, 22:01 »

To: Hasala,
nejsem odborník na DPH. Snad jedna zkušenost která to vysvětlí. Při sanaci domu ( podřezání zdiva) nám byla za práce účtována cena :

1) výkopy, drenáže a pod, tj. vše mimo základy domu v sazbě 19%
2) podřezání, izolace a pod. v sazbě 5%.

Můj obdiv upřesnila dodavatelská firma, že to tak nařizují daňové předpisy.

Stejně účtovala i firma prováděcí přípojku vody, 5% část v domě a 19% část mimo objekt.

Myslím si, že to analogicky  platí i pro přípojku nn kabelem v zemi.

Chránič chrání - jistič jistí.
Mirek Karel

« Odpověď #5 kdy: 18.04.2005, 06:56 »

Je to asi dva roky,co zde běžela podobná diskuze o DPH.Nejsem rovněž odborník na DPH ale cituji zákon :
§ 48 Sazby daně u bytové výstavby
(1) U převodu bytového domu, rodinného domu a bytu, nedokončeného rodinného domu a bytu se uplatní snížená sazba daně, pokud zákon nestanoví jinak v § 56.
(2) U dodání bytového domu, rodinného domu a bytu jako součásti těchto domů, a to i nedokončených, včetně stavebních a montážních prácí spojených s jejich výstavbou, rekonstrukcí, modernizací a opravami včetně konstrukcí, materiálů, strojů a zařízení, které se do nich jako jejich součást montážními a stavebními pracemi zabudují nebo zamontují, se uplatní snížená sazba daně. Snížená sazba daně se neuplatní u stavebních a montážních prací spojených s rekonstrukcí, modernizací a opravami výhradně nebytových prostor bytových domů a rodinných domů.
(3) Bytovým domem je stavba pro bydlení, v níž z úhrnu podlahových ploch všech jejich místností a prostorů připadá víc než polovina na byty. Rodinný dům je stavba pro bydlení, v níž je více než polovina podlahové plochy místností a prostorů určena pro bydlení. Rodinný dům může mít nejvýše tři samostatné byty, nejvýše dvě nadzemní podlaží a jedno podzemní podlaží a podkroví. Bytem je místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení, včetně podílu na společných částech domu podle zvláštního právního předpisu.27)
Nemohu si pomoci,z toho všeho mi plyne,DPH 5 % i na přípojku ,  která je určena pro rod.dům.

Jaroslav Hasala
« Odpověď #6 kdy: 18.04.2005, 11:59 »

A teď babo raď...

Mirek Karel

« Odpověď #7 kdy: 18.04.2005, 12:43 »

To Hasala : V čem je problém, vždyť je to napsané srozumitelně.A lespoň si to myslím.

Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B

« Odpověď #8 kdy: 18.04.2005, 13:57 »

Pak tedy:jestliže jde o objekt k bydlení,kde obytná plocha představuje více jak 50% plochy objektu,je vše s 5%DPH(od přípojky po hromosvod)?
Kolegové z oboru ale účtují přípojky k rod.domům,EZS,STA a hromosvod s 19%DPH.To pak nechápu.Uveďte prosím někdo přesný zákon a jeho §,ať si to už konečně mohou všichni najít a přečíst.No i když vím,že zákony jsou kolikrát napsaný tak,že tomu mnohdy nerozumí ani samy zákonodárci.

Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B
Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví
Návrhy a výpočty umělého osvětlení
Návrhy ochrany před bleskem a přepětím
Revizní technik E2A, E2B
http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602
email: horac@podborany.cz
Jaroslav Hasala
« Odpověď #9 kdy: 18.04.2005, 13:58 »

Osobně si také myslím, že by to mělo být 5%,  ale aby příslušný finanční úřad neměl jiný názor...

Máte s tímto někdo praktické zkušenosti?

Mirek Karel

« Odpověď #10 kdy: 18.04.2005, 14:58 »

V mém předešlém příspěvku jsem "nakopíroval přesné znění zákona"Není to jen výňatek.Jinak je zákon o DPH volně ke stažení.DPH je 5 %,což mi potvrdil i FÜ.

Mirek Karel

« Odpověď #11 kdy: 18.04.2005, 18:39 »

Jen pro úplnost : uvedený zákon je na :http://business.center.cz/business/pravo/zakony/dph/         V díle. č.7 je plné vysvětlení.

Jura Krikl
*

Brno

« Odpověď #12 kdy: 08.03.2006, 10:53 »

Jak je to s DPH u prací prováděných pro stavební firmu? 19% pokaždé?

Nic není nemožné, jen je to otázka peněz:-)
Jarda Strycek

« Odpověď #13 kdy: 08.03.2006, 11:43 »

Podle mých informací dle zákona lze u staveb určených k bydlení uplatnit sníženou sazbu DPH a podle stanoviska - výkladu zákona nějakou paní z MF tak lze učinit pouze uvnitř půdorysu dané budovy. Takže například, pokud si nedáte ČOV do sklepa, což asi nedáte, máte na ni a související práce základní sazbu DPH přes to, že bez ní dneska jen těžko bydlet budete... :-)

Pavel Jiráček
*

« Odpověď #14 kdy: 08.03.2006, 13:04 »

Podle mých informací je revize, pokud je součástí elektromontážn ích prací na elektroinstala ci bytu, zdaněna 5% DPH, pokud je prováděna samostatně, je zdaněna základní sazbou = 19% DPH. Přípojky a zařízení mimo dům určený pro bydlení - 19% DPH.

Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
*

RT E2A

« Odpověď #15 kdy: 08.03.2006, 15:13 »

Pokud je revize stále ještě "služba" je zdaněna 19% ať revidujete cokoli. V příloze zákona o DPH která určuje služby se sníženou DPH nejsou technické revize uvedené. Par.48 "sazby u byt.výstavby" zmiňuje pouze "montáže".  Před rokem, když tahle novinka začala platit mi dokonce někdo poslal mailem "rozklad" technických revizí dle "standardní klasifikace produkce" (SKP),  ze kterého to vyplývalo. Bohužel tento text jsem již smazal. Pokud ho někdo vlastní bylo by dobré ho zde zveřejnit. 

Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Chránič je chránič!

« Odpověď #16 kdy: 08.03.2006, 17:17 »

TO: Jiráček

Mám stejné informace jako Vy a zdá se mi to velice logické a správné.

Pokud je revize (tj. výchozí) součásti dodávky elektromontáže, je DPH pro vše 5%. Pokud budu provádět revizi samostatně, je vždy 19%.

P.S. Nejsem odborníkem na DPH, a tak jak jsem koupil tak prodávám.

Chránič chrání - jistič jistí.
Milan Karvánek
ČESKÝ ELEKTRIKÁŘ
*

RT E2A

« Odpověď #17 kdy: 08.03.2006, 18:11 »

TO: Jiráček, Beláň > právě proto, že nikdo z nás není odborník na DPH, bylo by potřeba ty "zaručené informace" podpořit něčím konkrétním. To může být již výše mnou zmiňovaný rozklad povahy poskytované služby podle "standardní klasifikace produkce" (SKP).

Jsem jen laik v oboru daní, ale "technické zkoušky a analýzy",  pod které nejspíš technické revize spadají je podle SKP obor č. 74.30. Snížená daň na bytovou výstavbu se však týká pouze montáží, konkrétně el.montáže obor č. 45.31.

Myslím, že pokud máte někdo opravdu konkrétní zatřídění oboru "Elektrorevize" v jiném č. oboru SKP, provedené nějakou vyšší autoritou, bylo by dobré to zveřejnit. 

Stran: [1] 2 3 Nahoru Poslední příspěvky Tisk 
« předchozí další »

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.022 sekund, 21 dotazů.