Jak rozdělit spotřebiče na jednotlivé jističe?
zuzaes:
Citace: oliver 16.10.2010, 21:05
Otázkou je aký máte hlavný istič 1 fázový alebo 3 fázový.
Tie ističe 3x10A a 2x6A budete mať asi staršieho typu IJV alebo ITV (čierné bakelitové alebo biele s čiernou páčkou) ak máte takéto ističe tak tie vám určite elektrikár nahradí novými aj s prúdovým chráničom .
Pokiaľ vám tam elektrikár na zásuvky dá istič 16A tak na ten môžete zavesiť až 3680 W .
A tak hlavne si z toho nerobte veľkú hlavu ,elektrikár ktorý k vám príde vám všetko vysvetlí a povie čo a ako aj čo vás to víde .(príkony lapmičiek atd si elektrikár zistí sám s tím si nenamáhajte hlavu ) ;)
díky za uklidnění, pustila jsem se do rekonstrukce svého prvního minibytu a už jen nová koupelna mi dává zabrat :-[
jsem na nervy, když řeším něco, čemu nerozumím a celá tato rekonstrukce jde znalostmi mimo mě... díky za taková fora jako je toto ;)
jinak tam je 1 fáze. Ten jistič si mohu nechat změnit jen tak? Nemusí se to hlásit na čez? Chápu, že příkon a fáze musí jít přes ně, ale jestli není nezákonné si velikost jednotlivých jističů pozměnit...to by se mi hodilo 8)
IM:
Práce na vyhrazených elektrických zařízení může provádět dle platné legislativy ČR pouze osoba s patřičným oprávněním. Laickým zásahem do vyhrazených elektrických zařízení může dojít k úrazu elektrickým proudem, požáru nebo výbuchu.
Rudolf Šála:
Citace: zuzaes 16.10.2010, 20:14
Pravda, to mě napadlo, ale to prý stojí dost peněz. Dohledala jsem, že mám jen 20A jistič. Myčka nebude, konvice, vysavač a žehlička ano.
Leda v létě větrák. Jestli jsem to správně pochopila, budu si muset dát pozor na to co zapínám. Mám tam sice 3x 10A, ale jistič stejně pustí jen 20A, že? Takže například vysavač s 1600w a pračku s 2200w najednou nepustím - nebo jsem mimo :-[.
Co mi poběží takřka stále je lednice a počítač (a budík). Mám dojem, že správně to všechno rozdělit bude rébus...jen aby to ten elektrikář chtěl vůbec řešit :-[ . Než dohledám, která lampička má jaký příkon tak budou vánoce :-)
(poklona)
1600+2200= 3800W což je něco málo přes 16A. Pračka by navíc měla mít vlastní okruh s vlastním jištěním.
Lampička bude mít takový příkon jakou do ní dáte žárovku ;)
Jestli provádíte rekonstrukci tak té šance využijte a nechte si to předělat ''při jednom bordelu'', pak už se vám do toho nebude chtít a stávající instalace je na hraně komfortu a pořizování větších spotřebičů + jejich souběžného chodu. (norm)
Citace: zuzaes 16.10.2010, 21:42
jinak tam je 1 fáze. Ten jistič si mohu nechat změnit jen tak? Nemusí se to hlásit na čez? Chápu, že příkon a fáze musí jít přes ně, ale jestli není nezákonné si velikost jednotlivých jističů pozměnit...to by se mi hodilo 8)
Tohle se řeší s distributorem. Když budete chtít využívat 3f přívod tak nejspíše musíte zřídit nový přívod od elektroměru (záleží na počtu žil kabelu). Pak vám někdo musí vyměnit 1f elektroměr za 3f spolu s tím jističem + někdo to musí zaplombovat. To je tak asi všechno po technické stránce věci. ;)
Mařík Pavel:
A co se vydat jinou cestou, napište sem město, odkud jste, popřípadě e-mail. Zde na fóru je mnoho elektrikářů z celé ČR, kteří vám pomohou situaci vyřešit.
zuzaes:
Citace
Práce na vyhrazených elektrických zařízení může provádět dle platné legislativy ČR pouze osoba s patřičným oprávněním. Laickým zásahem do vyhrazených elektrických zařízení může dojít k úrazu elektrickým proudem, požáru nebo výbuchu
Já se v tom samozřejmě hrabat nebudu, nejsem blázen. Ale potřebuji se připravit dopředu na to co mě může potkat a připravit si peníze a čas.
Citace
Jestli provádíte rekonstrukci tak té šance využijte a nechte si to předělat ''při jednom bordelu'', pak už se vám do toho nebude chtít a stávající instalace je na hraně komfortu a pořizování větších spotřebičů + jejich souběžného chodu.
V tom máte pravdu, ale peníze jsou prevít. Každopádně v pondělí zajdu na čez a uvidím co mi za to budou chtít účtovat. Rezervy sice mám, ale pomalu se sosají na jiné skryté vady.
Vzhledem ke stáří paneláku si myslím, že mi nepovolí kvůli hlavnímu jističi 3f, ale nechám se překvapit ::)
Můžete mi prosím ještě vysvětlit na praktickém použití jaký je rozdíl mezi 25A jističem 1f a 3f? o:-)
(poklona)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana