Jak rozdělit spotřebiče na jednotlivé jističe?

<< < (3/4) > >>

Rudolf Šála:
Citace: zuzaes  17.10.2010, 19:51

Můžete mi prosím ještě vysvětlit na praktickém použití jaký je rozdíl mezi 25A jističem 1f a 3f?  o:-)

(poklona)

Asi takto :
Před elektroměrem jsou tři fáze (L) + nulovací vodič (PEN). Napětí mezi L a PEN je 230V (fázové),  mezi L1 a L2 nebo L3 je 400V (sdružené).
To souvisí se spotřebiči jako je el. sporák který je většinou stavěný 400V (plotýnky) a trouba na 230V.
Když máte jistič 20A B/1 (jednofázový) znamená to že mužete z této jediné fáze odebírat 20A. Když máte 20A B/3 (trojfázový) Tak z každé fáze mužete odebírat 20A.  ;)

Teoreticky si myslím že by neměl být problém s výměnou elektroměru 1f. za 3f.,  přeci jenom pro distributora je lepší když se odběr stejnoměrně rozloží na všechny fáze.

Fuk Tomáš:
Citace: zuzaes  17.10.2010, 19:51

Můžete mi prosím ještě vysvětlit na praktickém použití jaký je rozdíl mezi 25A jističem 1f a 3f?  o:-)

Praktický rozdíl je ten, že vám od elektroměru vedou dva dráty navíc, a že máte k dispozici trojnásobný příkon.

Možná vám v rozhodování pomůže ještě jedna věc.
Můžete si nechat vyměnit přívodní kabel mezi elektroměrem a bytovou rozvodnicí, a připravit to tak na třífázovou přípojku - pro případné pozdější snadné posílení příkonu bez bouracích prací, pouze výměnou jističe. A zatím si nechat u elektroměru instalovat jistič 1x25A - za to budete ČEZu platit max. 1000 Kč, ale možná že taky nic, protože už teď platíte za 25A přípojku. Samotný jistič pak stojí řádově 200 Kč.
Je jen otázkou času, kdy u vás proběhne rekonstrukce el. stoupaček, a pak už nebude problém sjednat si s ČEZem 3x16 nebo 3x20 A podle potřeby - Vy na to už budete připravena.

zuzaes:
Citace

Tak z každé fáze mužete odebírat 20A
aha, takže mám vlastně 60A najednou? - to je zase nějak hodně  :) ale já ráda spotřebiče  ::) takže proč ne.

Citace

Můžete si nechat vyměnit přívodní kabel mezi elektroměrem a bytovou rozvodnicí, a připravit to tak na třífázovou přípojku - pro případné pozdější snadné posílení příkonu bez bouracích prací, pouze výměnou jističe. A zatím si nechat u elektroměru instalovat jistič 1x25A
toto zní velmi rozumně  8)

Citace

Je jen otázkou času, kdy u vás proběhne rekonstrukce el. stoupaček
myslím že ta neproběhla, optám se na SVJ jestli se o tom přemýšlí  o:-)

ani nevíte jak jste mě uklidnili. Tedy pokud znamená "kabel mezi elektroměrem a bytovou rozvodnicí" jen protáhnout nový kabel tím samým místem :-) Je příjemné vědět, jaké má člověk možnosti  (dance)
trochu se bojím, že budu zítra na tom čezu chytřejší než ta paní za monitorem :-),  posledně se tak jevila.

Rudolf Šála:
Citace: zuzaes  17.10.2010, 20:35

aha, takže mám vlastně 60A najednou? - to je zase nějak hodně  :) ale já ráda spotřebiče  ::) takže proč ne.

Ono to třeba ani plně nevyužijete ale jde především o komfort, nemusíte si dávat pozor že když zapnu pračku, rychlovarku a třeba mikrovlnku že vám to vypadne před el.měrem.

Citace: zuzaes  17.10.2010, 20:35

ani nevíte jak jste mě uklidnili. Tedy pokud znamená "kabel mezi elektroměrem a bytovou rozvodnicí" jen protáhnout nový kabel tím samým místem :-) Je příjemné vědět, jaké má člověk možnosti  (dance)
trochu se bojím, že budu zítra na tom čezu chytřejší než ta paní za monitorem :-),  posledně se tak jevila.

A třeba budete mít štěstí a u elektroměru bude zapojena 1 fáze a ostatní mohou být nepřipojené. To by pak bylo v ''suchu'' kdybyste si vyměnila přívod z elektroměru, pokud taky neni 4 žilový  ::) Ale to už musí zjistit odborník na místě činu  ;)

zuzaes:
Tak na čezu mě docela potěšili. Za těch 5A 1f by chtěli 1000,- pokud bych si nechala udělat 16A 3f tak 8000,- mínus už zaplacených 4000,- takže jen 4000,-.

Kamarád teď řeší přes jednoho revizáka, co si o tom myslí. Já jsem pro, natáhnout tak kabel připravený na 3f 16A.. vtip je v tom, že navýšit na 25A 1f chci..takže by se tam musel dát kabel, který utáhne na každé fázi 25A, že?

Mluvil něco o ceně..ale jako laik si nemyslím, že by mohl být až tak velký cenový rozdíl...

ty 3f bych si nechala udělat třeba za půl roku, až by se vidělo, jestli těch 25A jde nebo nejde..

taky mi tvrdil, že prý spotřebiče mají ten maximální příkon jen při zapnutí, a že tedy budu moct mít puštěnou pračku a vysavač... mě se to nějak nezdá.. budu mít pernamentně zapnuté pc, představa že si ho budu na tvrdo omylem vypínat se mi moc nelíbí..
tak uvidím, jak nakonec dopadu, je fakt, že potřebuji trochu šetřit, takže 3f si do startu určitě nedám, ale tu přípravu na ně bych ráda  ::)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana