Co je to vodič pro ochranné pospojování ?
Jan Alin:
Citace: Petr Doležal 07.10.2010, 09:05
Počátkem 70.let při svépomocné družstevní výstavbě se s tím elektrikáři nepárali. K zárubni přivařili drát FeZn a hajdy s ním pod betonovým potěrem k litinové vaně a poté do instalační stoupačky, kde se setkal s drátem od kolíku koupelnové zásuvky.
To na ně nikdo ještě nehudral že je to výrobek dle zák.22 a udělali tím neschválený zásah. Viděl jsem i litinovou vanu která prostě místo na přišroubování neměla tak se provrtala noha a bylo to, všichni spokojeni, nikdo neřval, vana pospojená a za čtvrt hodiny to bylo i s cigaretou.
Dnes riskují že na ně někdo začne nadávat tak se na to radši každý vyprdne, není svorka tak nepřipojím, ať to řeší někdo jiný, jenže nakonec nikdo jiný není tak se to neřeší.
Jo holt je jiná doba. :(
Milan Kunert:
Může mi elektrikář nějakým přístrojem zjistit, jestli pospojení je opravdu správně zapojeno? Nebo jak zjistí jestli je to správně udělané,aniž by musel jít po vodiči až zjistí, jestli je opravdu napojen jak má?
Milan Kunert:
Je možné, že mám pospojování provedeno tak, že od kolíku zásuvky mi vede vodič k zárubní dveří a k vaně? Nevím přesně jak se to provádí, ale vypadá to že kovové věci mám mezi sebou propojené a vodič od nich přiveden na kolík zásuvky, dál nevede.
Petr Doležal:
To Alin:
;) Tenkrát zákon 22 nebyl, ale zato přímo vespod na vaně byl robustní nálitek se závitem asi M8 pro hromosvodnou svorku.
Jan Alin:
Citace: Petr Doležal 07.10.2010, 15:05
To Alin:
;) Tenkrát zákon 22 nebyl, ale zato přímo vespod na vaně byl robustní nálitek se závitem asi M8 pro hromosvodnou svorku.
No zákon nikomu nechyběl a chybějící nálitek byl v důsledku neexistence zákona rychle nahrazen. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana