Co je to vodič pro ochranné pospojování ?
Jiří Kasal:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 05.10.2010, 20:15
Možná jsem to napsal příliš .... rychle.
Zkusím to trošku jinak.
Napětí je definováno jako rozdíl potenciálů. Pokud bude na vašem chodidle jiný potenciál, než na vaší ruce, která se dotýká porouchaného zařízení, tak bez dalších opatření se stanete vodičem, kterým díky rozdílu potenciálů protéká proud. Au.
Ochranné pospojování se snaží na všechna nebezpečná místa přivést potenciál shodný s potenciálem země (tedy ten, jaký se vyskytuje na vašich chodidlech). Potom i v případě poruchy vámi protékat žádný proud nebude, protože bude všude okolo vás stejný potenciál (libovolně velký, ale stejný).
To znamená, že cokoliv co uzemním, tak v případě že na tu věc přivedu napětí mne nemůže zabít, protože to vyrovnává potenciál země?
Zdeněk Friedrich:
Citace: Jiří Kasal 10.12.2015, 19:13
To znamená, že cokoliv co uzemním, tak v případě že na tu věc přivedu napětí mne nemůže zabít, protože to vyrovnává potenciál země?
To znamená, laicky řečeno, že všechny vodivé neživé hmoty se uvedou pospojováním na stejný potenciál a vše pospojované bude připojeno na potenciál země. Při zavlečení napětí na kterýkoliv díl z pospojovaných neživých částí dojde ke zkratu a vybaví jisticí prvek. Samozřejmě za předpokladu odborně provedené elektroinstala ce.
Škoda, že jste svoji urputnost v touze po vzdělání, nezačal praktikovat, už od prvních krůčků ve fyzice na základní škole. Nevím, opravdu nevím, :) jestli tady nadále bude někdo ochoten, suplovat vaše učitele na školách, jenž jste navštěvoval v minulosti.
Zdeněk Friedrich:
ještě pro úplnost bych dodal, že je též možno využít za specifických podmínek uvedení na stejný potenciál , ALE NE S PŘIPOJENÍM NA POTENCIÁL ZEMĚ, při práci na na vn a vvn pod napětím, například na dráze pracují na izolovaných plošinách připojených na trolej 25kV trakčáci pod napětím, možná jste viděl v televizi, jak se američtí elektrikáři “kaskadéři“ připojují z vrtulníku k vedení zvn (mořná uvn) a potom na něm také pracují pod napětím.
Milan Hudec:
Další příklad je pospojení neživých částí za OT, které uzemněné být nesmí (prosím zkušené o nepřipomínková ní, je to odpověd pro laika).
Jiří Kasal:
Citace: Zdeněk Friedrich 10.12.2015, 22:06
ještě pro úplnost bych dodal, že je též možno využít za specifických podmínek uvedení na stejný potenciál , ALE NE S PŘIPOJENÍM NA POTENCIÁL ZEMĚ, při práci na na vn a vvn pod napětím, například na dráze pracují na izolovaných plošinách připojených na trolej 25kV trakčáci pod napětím, možná jste viděl v televizi, jak se američtí elektrikáři “kaskadéři“ připojují z vrtulníku k vedení zvn (mořná uvn) a potom na něm také pracují pod napětím.
To je přesně to, co nechápu. Když jsem přeci v botách, které mne odizolují od země, tak bych se přeci tak mohl nějakým způsobem dostat na stejný potenciál jako je napětí ne? Nebo jak funguje to auto, které má tu klec co je odizolovaná?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana