Mám spojit páskem FeZn 30x4 HOP s HDS?
Štefan Beláň:
Vůbec jsem nepřemýšlel nad nějakou normou či článkem. Mám to takto zafixované v paměti. ::)
Pamatuji si, že pro samostatné nezávislé uzemnění je minimální vzdálenost 5m.
Zapátrám v normách a dám vědět, pokud nebude někdo z kolegů pohotovější. :)
PS: ČSN 33 2000-5-54 ed. 2 je možné také použít jak uvádí kolega Buben NA.12.4.2 Uzemnění hromosvodu a silového zařízení se nemusí spojovat, je-li vzdálenost mezi oběma
uzemněními v zemi větší než 5 m
a zde ještě článek
NA.12.6 Sdělovací zařízeni a hromosvod
Uzemnění sdělovacích zařízení má být co nejdále od uzemnění hromosvodů. Je-li vzdálenost mezi
uzemněním hromosvodu a kteroukoliv částí uzemnění sdělovacích zařízeni menší než 5 m, musí být obě
uzemnění spojena. Společná uzemňovací soustava musí vyhovovat ČSN EN 62305-3 (u starších zařízení
ČSN 34 1390) a předpisům pro sdělovací zařízení.
Fuk Tomáš:
Citace: Martin Mlkar 22.09.2010, 00:33
Mám, mohu nebo musím spojit HDS s HOP např. páskem FeZn 30x4?
Na otázku, jestli musíte nebo nemusíte, jste odpověď dostal.
Ještě tuším zbývá odpověď, zda máte, i pokud nemusíte. Já říkám ano (pokud to není spojeno s nějakými obzvláštními komplikacemi).
Martin Mlkar:
Já vám pánové (poklona) (poklona).
Citace: Fuk Tomáš 23.09.2010, 22:00
Já říkám ano (pokud to není spojeno s nějakými obzvláštními komplikacemi).
Pane Fuk a proč by jste to doporučil?
Fuk Tomáš:
Citace: Martin Mlkar 23.09.2010, 22:26
Já vám pánové (poklona) (poklona).
Pane Fuk a proč by jste to doporučil?
Protože jsem notorický pospojovač, protože ten pásek zlepší zemní odpor, v případě zásahu blesku do objektu se sníží napěťová špička na HOP, o zvýšené spolehlivosti zálohovaného PEN nemluvě. Proto.
Martin Mlkar:
Já ho tam dám :). Není nad zkušenosti starších a zkušenějších.. .
Dávám pod přívod a nad přívod písek 7cm a 7cm a přívod ještě do trubky. Pásek bych uložil pod spodní pískovou loži do zeminy. Je to takhle OK?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana