Mám spojit páskem FeZn 30x4 HOP s HDS?
Martin Mlkar:
Mějme přípojkovou skříň (HDS) vně budovy (cca 10m od budovy) a HOP (hlavní ochrannou přípojnici) v budově. Na HOP bude připojen základový zemnič, bod rozdělení, sprchový kout, plyn, voda, přep. ochrany atp. Mám, mohu nebo musím spojit HDS s HOP např. páskem FeZn 30x4?
Vít Rotrekl:
Pokud v té HDS není uzmnění vytaženo tak je to zbytečný, pokud tam uzemnění tak to není na škodu ;)
Nicméně co říká projektová dokumentace?
Štefan Beláň:
Citace: Martin Mlkar 22.09.2010, 00:33
Mějme přípojkovou skříň (HDS) vně budovy (cca 10m od budovy) a HOP (hlavní ochrannou přípojnici) v budově. Na HOP bude připojen základový zemnič, bod rozdělení, sprchový kout, plyn, voda, přep. ochrany atp. Mám, mohu nebo musím spojit HDS s HOP např. páskem FeZn 30x4?
TO: Milkar
Pokud je v přípojkové skříní uzemnění, je to uzemnění distribuční sítě.
Pokud je HDS ve vzdálenosti 10 m, tak doporučuji nespojovat. Pokud spojíte tato dvě uzemnění, bude problém s měřením zemního odporu a navíc to vnese zmatek k celkové orientaci.
Povinnost spojit obě sítě nastává, pokud jsou ve vzdálenosti menší jak 5 m (například v městské zástavbě - tam se spojuje všechno se vším a zemní odpor se neměří).
Pokud v HDS není žádné uzemnění distribuční sítě, stačí uzemnění objektu na společnou HOP.
Martin Mlkar:
Citace: Štefan Beláň 22.09.2010, 21:42
TO: Milkar
Povinnost spojit obě sítě nastává, pokud jsou ve vzdálenosti menší jak 5 m (například v městské zástavbě - tam se spojuje všechno se vším a zemní odpor se neměří).
Pane Beláň z jaké normy vychází těch 5m?
Jiří Buben:
Citace: Martin Mlkar 23.09.2010, 09:23
Pane Beláň z jaké normy vychází těch 5m?
Vzhledem k tomu, že váš základový zemnič bude sloužit jak pro přizemenění ochranného vodiče instalace a zároveň pro přizemnění ochrany před bleskem a přepětím, soudím, že se pan Beláň odvolává na článek NA.12.4.2 ČSN 33 2000-5-54.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana