Mám spojit páskem FeZn 30x4 HOP s HDS?
Martin Mlkar:
Z diskuse Podle čeho správně provést základový zemnič? Jsem stáhnul obrázek "pospojování.jp g". Je z něj jasně vidět, že mezi RIS a HOP je provedeno propojení. Takto jak je to provedeno na obrázku bych to chtěl provést.
Jaroslav Ratiborský:
Citace: Martin Mlkar 30.09.2010, 00:47
Z diskuse Podle čeho správně provést základový zemnič? Jsem stáhnul obrázek "pospojování.jp g". Je z něj jasně vidět, že mezi RIS a HOP je provedeno propojení. Takto jak je to provedeno na obrázku bych to chtěl provést.
Zaujal mne na obrázku svodič bleskového proudu označený 4.Viděl nebo realizoval někdo tento svodič bleskového proudu na vstupu el.přípojky nn do budovy, tak jak je nakreslený na obrázku-do prostoru pojistkové skříně ? Které distribuční společnosti v ČR dávají souhlas k jeho montáži a za jakých podmínek ?
Rozmahel Vladimír:
TO: Mlkar
Propojení na Vašem obrázku naznačuje okraje budovy. Tzn. HDS je ve zdi objektu a je správné, že je zemnič zde propojen na PEN, které ve schematu není uzemněn ze sítě. Je to propoj Vašeho zemniče na přívodní PEN do objektu, neboli, Vy zde uzemňujete PEN přívodu.
Ve Vašem původním dotazu zda zemniče spojit nebo ne, je asi rozhodující zvdálenost těchto bodů, zejména z technických důvodů. Pokud je PEN v síti uzemněn u dané HDS, tak na něm je veškerý potenciál, který se případně může zavléct po uzemnění sítě. Tento PEN vám toto vše galvanickou cestou může zavléct do RD. Pokud tedy uzemníte dobrou zemí tento PEN sám, tak existuje předpoklad, že se to může zlepšit. Je ale otázka, zda je to potřeba. Jestliže poruchový proud, např. přes tělo si najde zemí cestu do trafa vzdáleného třeba 1km, tak potom vzdálenost 10m mezi zemniči nic neznamená. Myslím si, že ta vzdálenost je stanovena zejména kvůli bleskovým nebo zkratovým proudům, kdy by se asi na sousedním nespojeném zemniči mohlo něco objevit. Propojením se dostaneme na stejný potenciál...Je ale otázka jak moc to pomůže.
Radim Strycharski:
Citace: Jaroslav Ratiborský 30.09.2010, 07:13
Které distribuční společnosti v ČR dávají souhlas k jeho montáži a za jakých podmínek ?
Podmínky k montáži jsou uvedeny v připojovacích podmínkách např. ČEZu, dále platí PNE 33 0000-5 ed.2.
František Šohajda:
Dnes už všichni distributoři bez problémů dovolují montáž přepěťovek na vstup budovy...
Pokud se dodrží jejich připojovací podmínky tak nedělají "ofuky".. :D
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana