Uzemnit či neuzemnit modrý drát, který je navíc?

<< < (3/5) > >>

tatahub:
V barvách se shodneme,důvod pro posílení PEN není normativní,jen logický,když už za ten drát někdo zaplatil,ten drát je správně instalovaný,tak ho využiji.

Jaroslav Hasala:
Je otázkou, proč byl použitý kabel 5C, když se potom modrý vodič nevyužije ...

Pokud už tam je modrý vodič je, proč ho nevyužít.
Modrý vodič se dá použít jako PEN, zapojí se tedy stejně jako zeleno/žlutý, s tím, že na konce vodičů se dají návlačky opačných barev - na zeleno/žlutý vodič modrá a na modrý vodič zeleno/žlutá.
Je to možnost, která není moc využívaná, ale z pohledu norem je toto označení vodičů PEN přípustné.
A zdvojení vodiče PEN jistě nebude na škodu.

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Štefan Beláň  14.09.2010, 20:00

A kteří distributoři to nedovolují neboli zakazují? :o
Jediné co distributoři nedovolují, a nechápu proč, že hlavní domovní vedení a přívod do elektroměrovýc h rozvaděčů musí být v síti TN-C.  ::)

Už se to tu probíralo.

Petr Podzimek:
Citace: Jaroslav Hasala  14.09.2010, 21:53

Je otázkou, proč byl použitý kabel 5C, když se potom modrý vodič nevyužije ...

Vodič CYKY 5x10 byl použit proto, že byl pro mě v té chvíli za dobrou cenu a taky jak se říká "pro sichr". Co kdyby se jednou hodilo, že tam je 5-ti žilový místo 4-žilového. Prostě to tak je. Spíš mi šlo o to, jestli ten modrý, nezapojený vodič mám nechat jen tak volně nezapojený, nebo ho na straně domovní rozvodnice přizemnit. V elektroměrové skříni ve sdruženém pilíři na okraji pozemku je pouze zaizolován a nikam nepřipojen.

Jirka Š. Svejkovský:
Modrý nikam nepřipojujte. Stočte jej na dno rozvodnice, konec zastřihněte až k izolaci (drátu aby nekoukala měď, ne kabelu) a konec zaizolujte (ochrana před vlhkostí). Možná se vám bude někdy hodit, spíš ale ne.

Pokud ho někam připojíte, vytvoříte v rozvodnici docela zmatek. Až tam přijdou rozvoďáci na kontrolu nebo měnit elektroměr, budou docela koukat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana