Proč nemusí být proudový chránič na elektrickou troubu?
Pavel Tesař:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 31.08.2010, 06:59
Dokonce nemusí být za chráničem zásuvka pro plynový kotel. Chráněny musí být pouze zásuvky do 20A pro všeobecné použití.
A co když do té zásuvky manželka zapojí vysoušeč vlasů ?
Jirka Š. Svejkovský:
Vysoušeč vlasů je určen do zásuvek pro všeobecné použití. Je třeba v tomto smyslu manželku poučit.
Nebo instalovat chráněnou zásuvku poblíž zrcadla, aby neměla důvod tahat kotel ze zásuvky. To zabere určitě. ;)
František Šohajda:
Citace: František MIKO 01.09.2010, 07:50
Před mrazákama taky nemusí být chránič, ví někdo kompletně, co nemusí být chráněno chráničem - to by mne zajímalo, ale obecně souhlasím, že zásuvky pro všeobecnou potřebu do 20 A - tam je to jasné !
Já osobně mám chránič u mrazáku asi 7 let a mražák je plný dobrot,bez problémů!! ;) :D
Jan Alin:
Tak jsem si to znovu přečetl a něco mi nesedí. Proč je jako argument pro osazení chrániče používána hrozba poškození zdraví? Argumentem má být znění normy nebo zákona. Zásuvka bez proudového chrániče, pokud je správně zapojena a odjištěna je bezpečná a při poruše dojde k vybavení jističe a nedojde k úrazu, zvlášť v soustavě TN-S. Spotřebiče které jsou určeny k používání v ruce jsou již dnes ve tř.II což je samo o sobě ochrana dostatečná. Chránič pouze zvýší úroveň bezpečnosti ale jeho vynechání stále zanechá zařízení bezpečné.
Ano, zásuvky mají být přes chránič ale jeho vynechání v odůvodněných a normou povolených případech (mrazák, PC,....) nezpůsobí přímé nebezpečí úrazu. Už mockrát jsem tady v diskuzích četl argument že je ohrožen život když se ušetří peníze za chránič, není to pravda a nikdy nebyla. Kdo si myslí že chránič zachrání dítě které si strčí prst do fáze ten o chráničích a jejich funkci moc neví. Držme se norem a vynechme emoce a lobistické snahy.
IM:
Citace: Jan Alin 01.09.2010, 13:28
Tak jsem si to znovu přečetl a něco mi nesedí. Proč je jako argument pro osazení chrániče používána hrozba poškození zdraví?
Snad nejde o zásuvku a strkání prstu do fáze, ale o poruchu spotřebiče, do ní připojeného. Nebo si máme brát preventivně rukavice?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana