Vyměnit hliníkovou elektroinstalaci z roku 1975 nebo neměnit?
Petr Doležal:
Citace: Lukáš Vorel 27.08.2010, 11:48
. . . dům byl cca 10 let opuštěný . . .
. . . V domu samozřejmě nebydlíme a na stěhování taky nepospícháme. . .
Tiše vám závidím, že můžete instalaci zrekonstruovat v klidu a v celém rozsahu bez ohledu na doprovodný nepořádek. Je vám 30 let a je jasné, že "hnilík" dalších 40 až 50 let nepřežije. Také vám domeček při případném prodeji stoupne na ceně.
Vidím to tak, že buď teď nebo pak nikdy. (jednicka)
Standa CNC:
Doporučuji hliník do sběrných surovin :o Pokud tam chcete bydlet i v důchodu bez sekání omítek ...
Jak radili kolegové, vyměnit i odvod z elektroměrovéh o rozvaděče .
V roce 1984 jsem si sám dělal rekonstrukci el. v RD z roku 1930 (tehdy jsem měl §6) a jen do sklepa na jedno světlo jsem použil hliník (asi 5 metrů - neměl jsem plochý CYKY a husí krk tam nevešel) a dodnes mě to mrzí !! stále FUNGUJE ale ... (Parkinsonovy zákony)
PODKLADY PRO VÝPOČET CENY MATERIÁLU (navrhované množství berte jako minimum :
V každém patře podružný rozvaděč (min. 24 modulů), v kuchyni min. 5 zásuvek (každá samostatné jištění, různé fáze - v kuchyni se spotřebuje > 50% el.energie - někdy se odebírá ze všech zásuvek najednou) , OP min. 5 zásuvek 2jističe , DP totéž , LOŽ 4 zás 1 jistič , KOUP proudový chránič 2 zásuvky (AP + zás) 2 jističe , CHODBA min. 2 zásuvky 1 jistič . V každé místnosti min jedno světlo (vypínač, jistič (pokud nevadí, že při vybavení jističe zhasnou světla na celém patře, stačí jeden na patro (dance) )) .
Případně ještě navíc el.ohřev vody (bojler - stykač, jištění, kabely) a sklepy (světlo, zásuvky, jištění, proudový chránič, kabely, venkovní 3f zásuvka 16A).
Každá zásuvka, vypínač a věneček potřebuje svou krabici (raději hlubokou). Kabely CYKY 3x1.5mm2 světlo (jištění 6A, max 10A) , CYKY 3x2.5mm2 pro zásuvky (jištění 16A) , CYKY 5x6mm2 přívod z ELM do PODR. ROZV.
Doporučuji do každého patra navíc k některým zásuvkám proudový chránič - pro jiné zásuvky mimo koupelnu (samostatný chránič) a ledničku a mrazničku - při vybavení vypne všechny připojené obvody na tento chránič a lednička začíná odmražovat .
+ PŘEPĚŤOVÉ OCHRANY - pokud budete mít doma počítače, drahé TV přijímače, satelit, datové rozvody ...
TEĎ SI MŮŽETE ZAČÍT ODHADOVAT cenu materíálu .
Potom připočítejte : projektant, zednické práce, elektrikář (sekání drážek, vrtání a sádrování krabic, zapojování vypínače, světla, krabice, zásuvky, rozvaděče + kontrola své práce vč. měření), a na závěr revize . Tito lidé musí mít patřičnou kvalifikaci a taky platit daně a pojištění .
ANTÉNNÍ ROZVODY.
Dopuručuji nachystat v každém pokoji jednu hlubokou krabici pod omítku s víčkem a propojit "husím krkem" min. 15mm (aby tam šel protáhnout kabel - pozemní TV) . Je to lepší než lišty na omítce. Někteří nadšenci zazdívají souběžně dva krky . Zásuvky se zapojují sériově (za sebou), tj.do krabice je jeden přívod a jeden odvod. Začíná se od místnosti s antenním zesilovačem. U satelitů (víc) je to jinak . Koaxiální kabely mají doporučený min. poloměr ohybu. Bývá to 20cm (neohýbat více husí krk - špatně se protahuje).
DATOVÉ ROZVODY.
Podobné jako antény. Doporučuji v každém pokoji jednu krabici, jen OP 2x , DP podle počtu dětí .
"husí krk" min. 13mm. Zásuvky se zapojují paralelně - jednotlivě do místnosti, kde je zapojen rozvaděč (ROUTER) . Routery se prodávají se 4mi až 8mi přípojnými místy . Tj. jeden na patro . Nezapomenout na svislé rozvody mezi patry (propojení ROUTERů)
Práce se dají rozdělit na jednotlivá patra (čas, peníze) , já jsem to tak dělal (datové sítě tehdy nebyly) .
Byli jsme tehdy jen dva s malým dítětem a v přízemí 2+1 , na podkroví došlo později ...
Pokud to chcete dělat podobně, stačí projekt na dolní patro (aby se dala provést revize pro pojišťovnu).
Dobrý projektant vám může ušetřit dost trablů a peněz (např. nedoporučí levné a nespolehlivé el. komponenty, které vydrží pouze do ukončení záruky, má zkušenosti od firem, co realizují jeho práci).
antenní a datové sítě jen zazdít podle projektu krky a krabice a osazovat až je to nutné ...
Štefan Beláň:
Citace: michal ross 28.08.2010, 07:31
Jen chci rict zasuvky se nechaji tahat 3x1,5.zatizitelnost techto kabelu je 20A.necha se tim hezky usetrit.
TO: ross
Ano nechají, ale v rozporu s planými předpisy (viz příloha), a potom se nemůžete divit, že taková instalace neprojde výchozí revizí. >:(
Doporučuji vám všimnout si tabulky 7, kdy nestačí ani 2,5 mm2 a musí být 4,0 mm2.
Místo toho, než příště napíšete něco podobného, si raději napřed něco přečtěte. (norm)
Pavel Stránský 111:
Citace: michal ross 28.08.2010, 07:31
Jen chci rict zasuvky se nechaji tahat 3x1,5.zatizitelnost techto kabelu je 20A.necha se tim hezky usetrit.
Tohle radit člověku, který provádí kompletní rekonstrukci domu to je fakt šetření na pravém místě! Měl by instalaci minimálně provést, tak jak má, lépe nadimenzovat. A Vy mu poradíte, že to bude buď špatně a nebo na hraně. Ano za určitých okolností jde použít 3x1,5 ale natahat tím celý dům??? (zle) (zle) (zle)
Na vodě nešetří na odpadech také ne radiátory rovnež ale elektroinstala ci odfláknout od takových lidí utíkám!Panu majitelovi doporučuji si nechat udělat alespoň dvě nezávislé nabídky popřípadě projetkt!
IM:
Citace: Štefan Beláň 28.08.2010, 12:08
Ano nechají, ale v rozporu s planými předpisy (viz příloha), a potom se nemůžete divit, že taková instalace neprojde výchozí revizí.
Nelze to tvrdit úplně 100%, protože původní ČSN 33 2130 stále platí.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana