Vyměnit hliníkovou elektroinstalaci z roku 1975 nebo neměnit?

(1/12) > >>

Lukáš Vorel:
Moc prosím všechny zasvěcené do problematiky hliníkových vodičů o radu. Rekonstrujeme řadový RD (přízemí + 2 patra) a veškerá elektroinstala ce je zde v hliníku, konkrétně 2x2,5mm. dům byl cca  10 let opuštěný a stávající vodiče se zatím zdají být v pořádku (nelámou se a nikde nejsou ani potřeba dotahovat spoje). V domu měníme okna, kompletní vodoinstalaci i radiátory. Žádná část se nepřistavuje, jen je potřeba v kuchyni několik zásuvek přemístit. Je mi 30 let a bydlet zde plánuji napořád.  A tak se ptám: nechat udělat kompletní novou instalaci z mědi nebo zachovat původní? Vidím to tak, že buď teď nebo pak nikdy. V domu samozřejmě nebydlíme a na stěhování taky nepospícháme. Staré kabely nejsou v trubkách ale zazděné. Celková obytná plocha včetně garáže a kotelny je cca 200 metrů čtverečných. Dokáže někdo odhadnout přiblžnou cenu v malém městečku ve vých. čechách? Bourací a zednické práce zvládnu sám.
Všem moc  (poklona)  za názory!

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Lukáš Vorel  27.08.2010, 11:48

Vidím to tak, že buď teď nebo pak nikdy.

To je správný pohled na věc. Navíc kompletní rekonstrukcí instalace se výrazně zvýší její bezpečnost. To, že jsou hliníkové vodiče v pořádku se vám jenom zdá. Je to časovaná bomba a pak se vám do nových omítek opravdu sekat chtít nebude.

Cena se dá zjistit pouze poptávkou u místních elektrikářů.

Lukáš Vorel:
Díky za názor! Nedala by se približná cena alespoň trochu odhadnout?

Lukáš Vorel:
Ještě jen tak informativně: jaký vodiče budou potřeba k nové instalaci? Na zásuvky 3x2,5mm, to je mi jasné, ale na připojení světel? Jde mi jen o to, že jsem už něco koupil na přemístění několika světel a zásuvek do původní instalace, tak jestli je mohu rovnou zase vyhodit  :-\

Marek Lukavský:
Já měl na svůj patrový domek (cca 150m2) odhad na zbudování kompletní elektroinstala ce cca 50tis. Myslím, že v tom nebyly zásuvky a vypínače (dle výběru investora),  jinak komplet kabely s natáhaním, krabice, rozvaděč s výbavou atd...
Rozvody ale převážně v podlaze a ve stropě, tedy sekání "pouze" pro přístrojové krabice (zásuvky, vypínače),  přívody k zásuvkám z podlahy, k vypínačům od stropu, propojování světel v krabici pod vypínači (tedy ne přes další krabice),  zásuvky smyčkované.
Naknec to budu dělat sám, tak vám pak mohu kolem Vánoc napsat, co mě to stálo ve skutečnosti na materiálu.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana