Vyměnit hliníkovou elektroinstalaci z roku 1975 nebo neměnit?

<< < (2/12) > >>

Marek Lukavský:
Citace: Lukáš Vorel  27.08.2010, 14:13

Ještě jen tak informativně: jaký vodiče budou potřeba k nové instalaci? Na zásuvky 3x2,5mm, to je mi jasné, ale na připojení světel? Jde mi jen o to, že jsem už něco koupil na přemístění několika světel a zásuvek do původní instalace, tak jestli je mohu rovnou zase vyhodit  :-\

CYKY 3x2,5 zásuvkové okruhy (jištění 16A),  pro 3fáz CYKY 5x2,5
CYKY 3x1,5 světelné okruhy (jištění 10A).

Jan Hájek:
Doporučil bych vám se mrknout, co je to inteligentní instalace v RD.  V současné době, pokud bych rekonstruoval instalaci, bych nechal vše na inteligentní dům minimálně připravit. Vyjde to sice na cca dvojnásobek, než klasická instalace, ale od doby, kdy to bude standard nás dělí pouze několik málo let.

Lubomír Jindra:
Citace: Marek Lukavský  27.08.2010, 14:20

Já měl na svůj patrový domek (cca 150m2) odhad na zbudování kompletní elektroinstala ce cca 50tis.

Kdy vám ten odhad dělali, před 10 lety? Tak to potom ano, v součastnosti je to nesmysl.

Citace: Lukáš Vorel  27.08.2010, 13:42

Díky za názor! Nedala by se približná cena alespoň trochu odhadnout?

Poradím vám, když vy poradíte mě. Chci si koupit osobní auto. Kolik tak dnes může stát? Prosím prosím alespoň nějaký přibližný odhad?

Pavel Stránský 111:
Veškerou původní instalaci zrušit nenechávat tam vůbec nic!Kabely bych zatím určitě nekupoval domluvil bych se, být Vámi s elektrikářem popřípadě projektantem!Čím začněte dobrým přemýšlením co kde bude nebude a rozhodně nešetřete zásuvkami počítejte raději s rezervami.Také je třeba zkouknout stav elektroměrovéh o rozvaděče z něj se bude na 99% tahat nový přívod tak zda ho při tom rovnou nevyměnit.Ale nevím jak je to u vás řešeno mluvím obecne! Natahejte se při tom Ethernet - počítačovou síť a rozvody televize. Tohle jako minimum a nebo jak psal kolega Hájek popřemíšlejte o inteligentním domku.

Zdenek Hejčl:
Opravdu není problém udělat instalaci RD za 50 000.- hodně osekanou - komfort minimální.  (zle)
Ale chcete elektriku na doživotí, tak dělat s rozmyslem a dost přemýšlet co a jak. Komfort však bohužel taky dost stojí.  o:-)
Rozdíl může být jako mezi Trabantem a Mercedesem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana